Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Урочистості з нагоди дня народження Тараса Шевченка в обласній книгозбірні



7 березня 2023 року у відділі літератури іноземними мовами Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка у співпраці з КПЗО «Центр освітніх інновацій Івано-Франківської міської ради» з нагоди 209-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка відбувся творчий вечір «Спадщина Тараса Шевченка у світовій літературі».

Шевченко один із найбільших світових поетів, він зайняв гідне місце поруч із такими геніями, як Байрон, Міцкевич, Гейне, Гюго, Беранже. Твори Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. А з шедевра політичної лірики Шевченка - «Заповіту» - часто починається знайомство народів світу із творчістю Кобзаря. Найвидатніші майстри слова трансформують його засобами рідної мови. Завдяки їхній праці маємо близько 500 перекладів пісні пісень українського генія 147 мовами світу.

З вітальним словом до присутніх на творчому заході звернулася директорка «Центру освітніх інновацій Івано-Франківської міської ради» Марія Починок, яка відзначила особливу актуальність популяризації літературної спадщини українського генія у світі.

Заступниця директора обласної книгозбірні Галина Горбань зазначила, що завдяки багаторічній співпраці з Центром освітніх інновацій в ОУНБ ім. І.Франка щороку відбуваються заходи за участі викладачів та вихованців закладу та наголосила на їхній важливості для молоді.

Викладачі та здобувачі освіти Центру освітніх інновацій представили літературну композицію, в якій прозвучали твори Шевченка українською, англійською, французькою, польською, німецькою та іншими мовами. У виконанні керівників гуртків Віктора Струка та Марини Стефанів прозвучали пісні на слова Кобзаря.

Завідувачка відділу літератури іноземними мовами Ольга Войтичук разом з вихованцями Центру познайомила присутніх з найважливішими віхами шляху шевченкового слова до читачів за межами України. У інтерактивній частині заходу всі бажаючі мали змогу взяти участь у літературному турнірі та перевірити свої знання про життя і творчість поета, а також скористатись отриманою новою інформацією.

Учасники свята мали змогу ознайомитися з книжковою виставкою з фондів відділу «Шевченкове слово мовами народів світу», на якій представлено унікальні видання.

Шевченкова поезія  стоїть сьогодні поза часом і простором. Він говорить до нас через призму вічності, пов'язує усі види людського буття: особистий, національний і духовний - і тому його твори промовляють безпосередньо до кожного з нас.

Поетичною геніальністю Тараса Григоровича Шевченка ми пишаємося перед усім світом. Шевченко понині будить і піднімає наш національний дух. Він зробив неоціненний внесок у формування свідомості українського народу як достойної європейської нації.

Cвітлини

https://www.vezha.org/na-prykarpatti-vidbuvsya-tvorchyj-vechir-z-nagody-dnya-narodzhennya-tarasa-shevchenka-video/

На Прикарпатті відбувся творчий вечір з нагоди дня народження Тараса Шевченка (ВІДЕО)."Кобзар" мовами світу

 

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка