Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Любомир Гузар: Людина любові і світла До 90-річчя від дня народження



До 90-річчя від дня народження українського релігійного діяча, патріарха-предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви, священника, єпископа, Кардинала, Верховного архієпископа Львівського, Києво-Галицького, архієпископа-емерита (1933-2017), яке відзначається 26 лютого 2023 року, у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, організована книжково-ілюстративна виставка-персоналія «Любомир Гузар: Людина любові і світла».

Україна нині поступово вшановує пам'ять забутих, або свідомо проігнорованих у попередні часи своїх громадян, які самовіддано служили батьківщині власними талантами й обстоювали її культурну ідентичність та політичну незалежність. Вони давно відійшли у вічність, але їхні думки, плани та мрії, справа, яку обстоювали , жива донині. Настав час згадати Любомира Гузара - нашого сучасника, людину непересічну, високого сану священнослужителя, який не так давно покинув цей світ і залишив нам у спадок свої глибокі філософські роздуми, що не можуть не схвилювати кожного, хто з ними ознайомився. Перечитуючи, наприклад, хоча б опубліковані його «Думки у спадок» не можна не дивуватися, яким широким був діапазон його зацікавлень, якою невичерпною була його ерудиція і вченість, а також тому, наскільки глибоко він знав життя сучасного суспільства, особливо рідної йому України, як самовіддано працював, закликаючи кожного замислитися, як саме поліпшити життя сучасників, настановити їх на праведний шлях.

Блаженнійший Любомир Гузар - український релігійний діяч, патріарх-предстоятель Української греко-католицької церкви, яку очолював протягом 10 років. За цей час зумів перенести осередок зі Львова до столиці, надавши конфесії загальноукраїнського масштабу. У 2005 році був одним із кандидатів на ватиканський престол. Він став першим главою в історії УГКЦ, який добровільно зрікся своїх повноважень. Його за життя визнали великим, проте немає такого мірила, яким би можна було осягнути вплив Блаженнійшого Любомира на порозуміння між християнами, на самоусвідомлення українського суспільства. Це була Велич, до якої можна було доторкнутися. Яка вміла слухати ще краще ніж говорити. З непідробною щирістю цікавитися людьми, ідеями, подіями, книгами. Розповідати про священне не пафосно і запалювати неголосно й розважливо.

Щоб глибше ознайомитися з його мудрими настановами та міркуваннями, пропонуємо до уваги книжково-ілюстративну виставку-персоналію «Любомир Гузар: Людина любові і світла», яка висвітлює його висловлювання, показує засяг справді пастирського думання про свій народ та людину взагалі.

Піднесення до Господа Бога - то так як іти по драбині - крок за кроком.

У кожного своя драбина до Бога.

Любомир Гузар

 

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка