Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Тренінг «Принципи функціонування пошукової системи Google» для відвідувачів тренінгового центру ІФОУНБ ім. І. Франка



22 лютого 2023 року в регіональному тренінговому центрі Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка було проведено тренінг для відвідувачів інтернет-залу з метою ознайомлення з основними принципами функціонування пошукової системи Google. Захід було приурочено 50-літтю від дня народження Лоуренса Едварда «Ларрі» Пейджа (1973), американського дослідника інтернет-технологій, розробника пошукової системи і співзасновника компаній «Google», Alphabet та інших.

Саме тому ключовими словами тренінгу були наступні: Інтернет, користувачі, хост, маршрутизатор, Інтернет-провайдер, домен, протоколи мережі Інтернет, сервіси мережі Інтернет, доступ, ресурс, електронна пошта, пошуковий робот, трафік, індексація web-сторінок, пошукова система.

На тренінгу учасникам була надана інформація з історії заснування пошукової системи Google. Google Inc. (Ґуґл), www.google.com - це приватна американська відкрита акціонерна компанія, заснована 7 вересня 1998 року, займається розробкою, розвитком і дизайном найпопулярнішого в Інтернет пошукового сервісу. В компанії, розташованій в Маунтін В'ю (Каліфорнія), працюють близько 8000 робітників. Засновники - Леррі Пейдж та Сергій Брін, які в 1998 році були співробітниками Стенфордського університету і прагнули створити систему пошуку з більш гнучким механізмом, ніж існували на той час - Altavista і Inktomi (останню було поглинуто в 2002 році пошуковою системою Yahoo!). Також довідалися, звідки походить назва «Google».

Щодо принципів функціонування, то для Google має значення, яким шрифтом написано в документі слово, яке шукають - чим більші букви, тим більший в них коефіцієнт. Якщо в запиті міститься декілька слів, найпершими в списку результатів будуть сторінки, на яких ці слова розташовані максимально близько. Ідентифікатори слів беруться зі словника, що постійно поповнюється.

Окремо говорили про структуру інформаційної пошукової системи Google, опції пошуку, навели декілька порад від професійних розробників web- сайтів для успішної популяризації сторінок.

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка