Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Любомир Гузар: людина, яка творила історію



26 лютого 2023 року відзначаємо 90-ліття від дня народження видатного українця, патріарха Української греко-католицької церкви, богослова, церковно-громадського діяча Блаженнішого Любомира Гузара. Відділ абонементу ІФОУНБ ім. І. Франка вшановує пам'ять про нього, презентуючи читачам книгозбірні книжкову виставку «Любомир Гузар – духовний оберіг нації».

Про людину говорять не так слова, як вчинки. Цього привілею позбавлені духовні особи, священники - їхні вчинки мають відповідати словам, а слова бути тотожними вчинкам.

Саме таким був Любомир Гузар. Він казав, що хоче бути Людиною, вкладаючи в це слово свій особливий зміст. І він був Людиною. Унікальною, непересічною і простою водночас. І саме простота і скромність підкреслювали його велич.

Блаженніжий Любомир Гузар десять років (2001 - 2011) очолював Українську греко-католицьку церку. За цей час йому вдалося чи не найважлівіше - вивести українських греко-католиків із багаторічного підпілля, перенести престол УГКЦ до Києва, фактично зробивши церкву всеукраїнською, поступово стираючи асоціації виключно із Західною Україною, а також просуваючи її на схід. Він також став першим в історії УГКЦ патріархом, хто зрікся престолу.

На роки  життя Любомиру Гузару випало: бути пластуном, 20 років прожити в США, 24 роки - в Італії. У 1977 році таємно, без згоди Папи, Йосип Сліпий висвятив Любомира Гузара на Верховного Архієпископа. Впродовж 19 років він чекав підтвердження свого статусу єпископа.  Він міг спілкуватися українською, польською, німецькою, англійською та італійською мовами, хоча скромно зізнавався, що знає більше.

Після 46 років еміграції 1993 року повернувся в Україну та оселився біля Львова. "Мені стали сльози в очах. Я був на рідній землі", - так описував свої враження від повернення на батьківщину Блаженніший Любомир.

Мабуть, не так багато людей мають моральне право публічно розмірковувати про людські чесноти. Любомир Гузар, безперечно, мав таке право, бо й сам був людиною високої моралі. Саме йому належать наступні  слова: «Люди люблять говорити про чесноти та вади інших... Але спілкуючись із людьми, я приходжу до переконання, що багато хто не знає, що означають ті чи інші чесноти й пороки, що за ними криється... Господь Бог сотворив людину вільною, дав їй розум і волю, наділив її правом робити добро. І до самої природи людини належить - бути свобідним, інакше кажучи - мати можливість вибору. Тож бути вільним - означає робити вибір на користь добра. А грішимо ми через нашу неміч і слабкість. Людина може помилятися й чинити зло, але такого права від Творця вона не діставала».

До нього дослухалися всі - дорослі і малі, його поради шукали президенти і патріархи.

Можливість ознайомитися з мудрими настановами та міркуваннями Блаженнішого Любомира Гузара, іншими виданнями духовного спрямування мають усі бажаючі, які завітають до відділу абонементу обласної книгозбірні, де розгорнута книжкова виставка «Любомир Гузар - духовний оберіг нації».

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка