Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Відзначаємо Міжнародний день рідної мови в бібліотечному просторі



21 лютого 2023 р. на відзначення Міжнародного дня рідної мови бібліотечними фахівцями відділу соціокультурної проєктної діяльності Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка створено відеопроєкт «Історії успіху клубу української розмовної мови», який започаткований з метою задоволення потреб внутрішньо переміщених людей у подоланні мовного бар’єру у спілкуванні українською.

Свято було засноване з метою сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю, збереженню багатомовності, що дає можливість зберегти не тільки унікальний погляд на нашу тисячолітню історію і культуру, але й виробити більш широкі підходи у сфері взаєморозуміння і людяності.

До модерування бібліотечного клубу «Спілкуймося українською РАЗОМ!» ми запросили Анну Ярмак, викладачку української мови та літератури з міста Оріхів Запорізької області, яка через повномасштабне вторгнення росії в Україну була змушена разом з сім'єю покинути рідну домівку. Учасниками клубу стали люди з міст Харків, Маріуполь, Запоріжжя, Сєверодонецьк Луганської області, Оріхів, Херсон, які знайшли в бібліотечному просторі місце, де почувають себе комфортно, отримуючи інформаційні послуги, вивчаючи рідну мову, а також практикуючи й англійську.

Відбулися два етапи діяльності клубу, завдяки яким учасники заговорили українською, ознайомилися з цікавими фактами з історії та культури України, вивчили багато легенд, поезій, нових слів з прикарпатської говірки. Багато хто з учасників вже повернулися додому, але продовжують вдосконалювати свої знання, спілкуючись у створеній групі в соціальних мережах, застосунку Viber, де діляться корисними посиланнями та інформацією.

Зроблені кроки показали, що така бібліотечна робота служить зміцненню солідарності і терпимості, розширенню взаєморозуміння і діалогу, що особливо цінно для нас і сучасної української культури і традицій.

Висловлюємо щиру подяку за сприяння в організації діяльності клубу нашим партнерам - ГО «Центр дослідження комунікації» та «Фонду термінових дій з прав жінок»/Urgent Action Fund for Womеn's Human Rights (США)

ВІДЕО

https://drive.google.com/file/d/1tTAvI56op9GuFLQ0v2BGFVW_DEwWeVSy/view?ts=63f32f81

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка