Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Осанна мові рідній!



21 лютого – Міжнародний день рідної мови. З цієї нагоди у відділі абонементу ОУНБ ім. І. Франка з 17 лютого 2023 року діє книжково-ілюстративна виставка «Осанна мові рідній!»

«Мова - це доля нашого народу,
і вона залежить від того,
як ревно ми всі плекаємо її»
             (Олесь Гончар)

Мова - це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова - найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.

Наша, рідна, українська мова - одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Її порівнюють з калиною - бо вона така ж красива, як улюблений символ українців, її порівнюють зі співом солов'я - бо лине вона, як ніжна пісня співучого соловейка. Це мова великого народу, великої культури, нашої історії. Українською мовою написані невмирущі твори Котляревського, Шевченка, Франка, Лесі Українки, Нечуя-Левицького, Коцюбинського...

Жодному імперському законові, циркулярові, указові чи анафемі не вдалося ні обмежити, ні знищити її - генетичний код української нації (134 офіційні заборони  - за 400 років!). Українська мова не лише вистояла, а й зберегла право називатися однією з наймилозвучніших у світі, найстаріших у Європі, стала другою слов'янською за кількістю мовців, і входить до третього десятка найпоширеніших мов світу.

І сьогодні, в час загарбницької, підступної російсько-української війни, ми знову мусимо ставати на захист рідної мови. Ворог добре знає - щоб привласнити собі народ, його душу, культуру й традиції, а також історію, варто просто відібрати мову.

 Тож, любімо рідну мову, в усій її чудовій красі, шануймо та бережімо - для себе й наступних поколінь! Як переконливо доводив професор Олександр Пономарів, потрібно вивчати її, добірну мову, виплекану плеядою українських майстрів слова, „...вчити, але насамперед треба користуватися нею. Бо поки живе мова - доти живе народ".

У відділі абонементу на виставці «Осанна мові рідній» представлені різні літературні жанри про українську мову. Вашу увагу привернуть: філологічні дослідження «Мова у дзеркалі особистості», вибрані праці «Студії з української мовознавства» В. Грещука, видання «Скажи мені українською» Т. Берези та «Доля моєї мови» М. Лесюка, наукові праці В. Русанівського «Мова в нашому житті», лінгвістичні праці О. Пономаріва, В. Кононенка, О. Авраменка, І. Вихованця; також представлена поезія, зокрема, збірка відомого поета, перекладача, академіка-педагога Д. Білоуса «Безцінний скарб», де зібрано чимало віршів про українську мову, також віршовані видання класиків та сучасних авторів: В. Сосюри, М. Рильського, О. Олеся, В. Симоненка, Д. Павличка, Л. Костенко та ін.

Тож запрошуємо читачів завітати у відділ абонементу для перегляду виставки, присвяченої Міжнародному дню рідної мови.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка