Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Екскурс епохами світового мистецтва



10 лютого 2023 року фахівці відділу літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнули книжкову виставку-альманах «Містерія духу і думки», яка ознайомить читача з епохами світового мистецтва.

  «Мистецтво - саме життя, і воно безсмертне»
                               Оскар Уайльд

Книжкова виставка-альманах «Містерія духу і думки» є спробою у стислій і доступній формі викласти уявлення про епохи світового мистецтва та всебічно проаналізувати мистецтво як соціальне явище, його функції, морфологію, історичний розвиток.

Кожен із розділів книжкової виставки є своєрідною сходинкою до розкриття естетично-художнього феномена в мистецтві, що дасть можливість зацікавленому читачеві поглибити і розширити свої знання.

Мистецтво поділяється на ряд стилістичних періодів, які історично перехрещуються один з одним, оскільки різні стилі розвивались в різних місцях. Якщо широко визначити, то періоди були такими: класична епоха, візантійське, середньовічне мистецтво, готика, відродження, бароко, рококо, неокласицизм, модерн та постмодернізм.

Історично склався відносно стійкий спектр видів мистецтва: архітектура, скульптура, живопис, графіка, декоративно-прикладне мистецтво, кіномистецтво. Кожен з них освоює ту чи іншу сторону багатогранного людського буття і йому притаманна своя специфічна художньо-образна мова.

Таким чином, завдяки ознайомленню із видами та різновидами мистецтва і мистецьких напрямів, історично сформованими стилями, ми можемо належною мірою оцінити невичерпні можливості мистецької діяльності та осмислити мистецтво, як незамінну складову людського буття.

Представлена література: "Історія мистецтва від найдавніших часів до сьогодення" під редакцією Стівена Фартінга; "Українська гравюра бароко" Дмитра Степовика; "Історія мистецтв у контексті світової культури" у трьох томах Юлії Москвічової; "Класицизм і романтизм в українському мистецтві" Володимира Овсійчука; "Мистецтвознавчі рефлексії" Ольги Петрової та інші - узагальнює і враховує теоретичний доробок сучасних дослідників і репрезентує естетику мистецтва як складну, багатовимірну і водночас цілісну систему. Читач зможе оволодіти знаннями про види, жанри й стилі мистецтва, естетичну і художню спадщину мислителів світу та України, збагатити свої мистецтвознавчі уявлення.

Тож запрошуємо усіх зацікавлених у відділ літератури з питань мистецтва.

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка