Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Профі-студія для вчителів англійської мови



31 січня 2023 року в інформаційному ресурсному центрі «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка відбулася онлайн профі-студія для вчителів англійської мови на тему «Методика навчання іноземних мов і культур за допомогою ресурсів бібліотеки та онлайн ресурсів». Лектором на студії була Л. Жирик, керівниця центру.

Слухачами студії були вчителі англійської мови навчальних закладів (ліцеїв) міста Івано-Франківська та області, які проходять курси підвищення кваліфікації на дистанційному навчанні в Івано-Франківському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти (керівник курсів - Косенко Ю. В.), з яким обласна книгозбірня співпрацює впродовж багатьох років.

Лекторка разом з педагогами розглянула методи навчання англійської мови - одне із центральних понять у викладанні іноземної мови. Методи, які використовуються, відображають бачення мови та широту знань. Чим є мова - сукупністю граматичних конструкцій, набором лексем, кількома сталими виразами чи це щось інше?

Ми намагалися поєднати інформацію про сучасні методи навчання як офлайн, так і онлайн. Було розглянуто наступні методи: Task-based learning/навчання, що базується на завданнях:

  • мова вважається засобом комунікації через використання функцій, лексики, окремих структур чи інших одиниць мови;
  • види роботи у класі, орієнтовані на виконання певних завдань - під час їх виконання, учні навчаються взаємодіяти;
  • лексичний метод: акцентує увагу саме на лексиці, коли увага учнівства концентрується на вивченні чанків та різних видів лексики загалом чи окремих усталених мовних зворотів. Під час використання такого методу вчитель часто застосовує автентичні ресурси, а учні працюють із текстами, виокремлюючи окремі лексеми;
  • комунікативні методи, де пріоритетом є успішність комунікації - вдале донесення думки до співрозмовника за допомогою функцій, граматики, лексики, синтаксису та іншого (сукупності мовленнєвих компетентностей).

Найкращий спосіб вивчити мову - взаємодія. Принцип: треба вчити мову, а не про мову.

Паралельно вчителям надавалася інформація про онлайн можливості навчання мови до кожного з методів.

 

Оновлено 14-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка