Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

ПЕРЦЕПЦІЇ ТВОРЧОСТІ СОФІЇ АНДРУХОВИЧ



17 листопада 2022 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка експоновано тематичну книжкову виставку «Перцепції творчості Софії Андрухович» з нагоди ювілейної дати знаної української письменниці, перекладачки і публіцистки, нашої краянки Софії Андрухович.

Письменниця народилася в Івано-Франківську, проте на сьогодні проживає у Києві, виховуючи доньку і перебуваючи у шлюбі із відомим поетом Андрієм Бондарем. Навчалася у природничому ліцеї та Українській академії друкарства.

Тінь відомого батькового прізвища, Юрія Андруховича, ступала слідом упродовж тривалого життєвого відрізка авторки, проте жінка зуміла реалізувати себе передовсім як особистість, а також - як самодостатня і реалізована письменниця.

На сьогодні найвідоміший її роман «Фелікс Австрія», який охоплює тривалий австрійський період на теренах давнього Станіслава, тримається в трендах найчитаніших текстів на Прикарпатті. За мотивами згаданого сюжету було відзнято художній український фільм «Віддана», який викликав не менше схвальних відгуків, аніж книжка.

Історія, як ключова ланка функціонування будь-якого цивілізованого суспільства, є найбільшою пристрастю Софії Андрухович. Опираючись на вагомі історичні перипетії, письменниця вдається до створення масштабного епічного полотна з елементами історичної родинної саги «Амадока», у якому читач має можливість ретроспективно відправитися у часи єврейської катастрофи, сталінських репресій та знищення нашої інтелігенції.

На згаданій книжковій експозиції, окрім названих художніх текстів, можна знайти і ранні художні спроби авторки, зокрема «Літо Мілени», «Старі люди», «Жінки їхніх чоловіків», «Сьомга» та інші.

Запрошуємо наших читачів ознайомитися із книжковою виставкою «Перцепції творчості Софії Андрухович», аби ретельніше проникнутися глибиною художнього світу авторки.

 

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка