Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Мовне коло в обласній книгозбірні: клуб розмовної української мови



В Івано-Франківській ОУНБ ім. І. Франка вже другий місяць відбуваються засідання другого етапу клубу розмовної української мови для внутрішньо переміщених людей (ВПО). Таку можливість надання послуг громаді обласній книгозбірні вдалося організувати завдяки співпраці з ГО «Центр дослідження комунікації / Centre for Communication Research» (директорка – Гошилик Н.), давнім партнером і другом бібліотеки.

Учасниками клубу є люди, які переїхали до Івано-Франківська з міст, де ведуться активні бойові дії: Харкова, Запоріжжя, Оріхова, Маріуполя. Тричі на тиждень в бібліотечному просторі збираються люди, які практикують розмовну українську мову, спілкуються один з одним, і це спонукає їх до визначення своєї тотожності, хто вони є, а також до вивчення мови, своєї культури й історії, адже мова - це потужний фактор національної безпеки України.

Переважна більшість наших учасників - російськомовні, й ми вирішили дати їм можливість вивчити українську мову, попрактикуватися, подолати психологічний бар'єр. Ми запланували організувати не курси української мови з викладанням граматики, а саме розмовний клуб, а отже, дати людям можливість практикувати мову. Щоб, перебуваючи в україномовному середовищі у нашому місті, вони могли практикувати вивчене на занятті у тому ж супермаркеті, аптеці, школі, ринку.

Анна Ярмак, модераторка клубу, сама є переселенкою з міста Оріхів Запорізької області, за фахом - вчитель української мови та літератури, розробила нову програму клубу. За цей час ми пройшли чергування голосних/приголосних; апостроф у власне українських словах і у словах іншомовного походження; буквосполучення йо, ьо; м'який знак; правопис слів з ґ; спрощення груп приголосних. Вперше в своєму житті учасники написали радіодиктант і проаналізували його особливості разом з Анною. Кожного засідання ми слухаємо і обговорюємо народознавчі легенди, які допомагають вивчити історію, традиції та звичаї України.

Водночас є і ще одна дуже важлива перевага такого клубу - шанс для українців, багато з яких втратили роботу, змушені були полишити домівки, відчути себе частиною спільноти, де панує взаємопідтримка, де всі учасники мають спільні інтереси, де в кожного буде можливість висловитися. Така соціальна складова теж є надзвичайно потрібною сьогодні.

Cвітлини

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка