Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

ЗУСТРІЧ З ПИСЬМЕННИЦЕЮ СВІТЛАНОЮ ТАЛАН В ОБЛАСНІЙ БІБЛІОТЕЦІ



08 листопада 2022 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася творча зустріч з відомою українською письменницею, неодноразовою переможницею конкурсу «Коронація слова», членкинею НСПУ Світланою Талан.

Модератор зустрічі - заступник директора Галина Горбань представила відому письменницю Світлану Талан поціновувачам її творчості.

Довідково

Світлана Талан - українська письменниця, авторка романів в жанрі «реальних історій», відомих в Україні та за її межами. Член Національної спілки письменників України (2014). Золота письменниця України (2015).

Народилася в родині сільських вчителів. З п'ятнадцяти років почала працювати позаштатною кореспонденткою районної газети. Після закінчення Глухівського педагогічного інституту працювала вихователькою у дитсадку, пізніше - учителем початкових класів. У 1979 році переїхала жити на схід України - до м. Сватове, а з 1989 року - до Сєвєродонецька Луганської області.

2011 року роман письменниці «Щастя тим, хто йде далі» став лауреатом міжнародного конкурсу «Коронація слова-2011» та отримав відзнаку від фонду «Анти-СНІД» Олени Пінчук «За найкращий роман на гостросоціальну тематику». На початку 2012 року роман був виданий під назвою «Коли ти поруч» українською та в авторському перекладі російською мовами і за рік був проданий рекордним тиражем - 80 тисяч примірників. Наступний роман С. Талан «Не вурдалаки» також був відмічений на Міжнародному конкурсі «Коронація слова-2012».

Саме про наше сьогодення, історію, яка твориться сучасниками, пише письменниця із Луганщини, котра була непересічним свідком окупації Сєвєродонецька 2014 р. За активну проукраїнську діяльність на Луганщині окупаційний маріонетковий режим ЛНР вніс письменницю в «розстрільні списки».

З початком повномасштабної війни авторка вимушено переїхала на Львівщину. «Я плакала. Я не хотіла покидати рідний Сєвєродонецьк. 3 березня ми виїжджали під обстрілами», - з гіркотою згадує п. Світлана.

З початку воєнних дій на Сході України, Світлана Талан усіляко допомагає українським захисникам, підтримує наших військових на передовій, організовує волонтерські акції. Зокрема, нею були анонсовані Всеукраїнські акції зі збору книжок для бійців і започатковані бібліотечки у зоні бойових дій, також збирає і відвозить подарунки захисникам, проводить з ними зустрічі. Так, за останні 8 років передала на фронт українським військовим близько 3 тисяч книг. Письменниця організувала збір книжок українською мовою і шкільного приладдя та передала дітям недільної школи «Янголятко» при Свято-Троїцькому соборі УПЦ КП у тимчасово окупованому м. Луганську.

Під час творчої зустрічі Світлана Талан розповіла про свої романи, сюжети яких їй підказує саме життя та які важко «вивітрюються з пам'яті». Поділилася історіями створення своїх книг та прототипами їх героїв. Усі твори письменниці на гостро-соціальну тематику. Незмінним лишається єдине: головна героїня її книжок - жінка-українка, вольова, зворушлива, ніжна, чуттєва, яка іноді помиляється, але її завжди веде за собою любов: до чоловіка, до дітей, до батьківщини.

Говорили також про реальні історії, які знайшли своє втілення в романах письменниці, про творчі плани, про твори, які незабаром вийдуть друком.

Світлана Талан відповіла на численні запитання присутніх, а на завершення бажаючі могли отримати книги з автографом авторки та зробити світлину з нею.

Щиро дякуємо письменниці за цікаву і надихаючу зустріч.

Світлини

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка