Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Магія рідного слова



7 листопада 2022 року напередодні Дня української писемності та мови у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнута книжково-ілюстративна виставка-колаж «Магія рідного слова».

          Велична, щедра і прекрасна мова,

          Прозора й чиста, як гірська вода, -

          То України мова барвінкова, -

          Така багата й вічно молода.

                                      Юлія Косинська

Це свято було встановлено указом Президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Кожна епоха дарує людству нові винаходи і відкриття. Але найбільшим винаходом було письмо. Писемні знаки дали людям можливість зберегти істинне знання. Адже саме завдяки написаному слову люди збагнули світ і своє місце в ньому.

Безперечно, найціннішим скарбом, найбільшим багатством для будь-якої нації є її рідна мова, а також історична й культурна спадщина. У кожного народу це надбання будувалося тисячоліттями, передаючись з покоління в покоління.

Рідна мова подарувала нам все! Вона прийшла до нас з молоком матері. Ми вперше навчилися говорити, бачити усмішку мами, слухати батька та отримувати емоції, які запам'ятовуються на все життя. Ми можемо вивчати сотні інших мов, але рідна мова завжди буде в душі й серці кожного з нас.

Нашою рідною є українська мова. Вона дуже красива, мелодійна та співуча. Для її характеристики часто здаються до чарівних епітетів: чудова, калинова, соловʼїна, барвиста, барвінкова, волошкова. А ще її називають багатою скарбницею, душею народу. Український народ славиться не лише милозвучною мовою, а й своєю багатою культурою, яка ввібрала в себе все найкраще від наших предків.

Отже, без рідної мови ніяк не можна! Ми маємо берегти цей найцінніший скарб, щоб передати його у спадок майбутнім поколінням.

Сьогодні, в такий нелегкий для України час, свято української писемності та мови гуртує усіх нас на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадського світогляду.

Запрошуємо усіх поринути у красу і милозвучність поетичного слова, перегортаючи сторінки безцінних скарбів - книг, які ми пропонуємо Вашій увазі: «Я так її, я так люблю» Тараса Шевченка, «Нехай мої струни лунають...» Лесі Українки, «Лірика, драматургія, проза» Івана Франка, «Берег Чекань» Василя Симоненка, «Мадонна Перехресть» Ліни Костенко, «Безцінний скарб» Дмитра Білоуса, «Друга спроба» Оксани Забужко та інших корифеїв українського слова.

Мово рідна! Ти є вічність. Ти є Правда, Добро і Краса народу нашого. Тож такою і будь вічно, мово рідна! А з тобою будемо вічними і ми, діти твої, на розкішних і безкінечних берегах твоїх.

Дорогі друзі, маємо сміливість серцем і душею впевнено сказати: «Ми - українці!». Хай усіх нас єднає належність до великого народу! Плекаймо всі разом ту мову, що дісталась нам у спадок від наших пращурів! Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, - у нашому серці, і починається вона з кожного з нас!

   Тож запрошуємо всіх до перегляду виставки.

   Чекаємо на зустріч.

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка