Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

БОГДАН ЛЕПКИЙ: ТРУДАР, МИСЛИТЕЛЬ, ПОЕТ



7 листопада 2022 року у відділі краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто ювілейну книжкову виставку «Богдан Лепкий: трудар, мислитель, поет» з нагоди 150-ої річниці від дня народження відомого українського письменника, літературознавця, критика і педагога Богдана Лепкого.

Ім'я Богдана Лепкого на сьогодні є вписаним у суспільний і естетичний досвід не тільки Західної, а відтак і всієї України. Насамперед важливою і актуальною є постать Богдана Лепкого для Прикарпаттям. Тут, в Івано-Франківську (тодішньому Станіславові) жив і працював брат Лепкого Микола; в Коломиї проживав рідний стрий, а пізніше тесть Богдана Лепкого, теж Микола; в с.Черче на Рогатинщині автор у 30-тих роках постійно відпочивав із родиною, - так що Прикарпаття було тим краєм, який для письменника був не просто близьким, а майже рідним. Зрештою, не забуваймо і надзвичайної популярності письменника в Галичині у 30-х роках минулого століття.

Богдан Лепкий - тонкий і ніжний лірик, муза якого увібрала красу й силу народної пісні, радість і біль, звитягу й муку рідної землі. Не менш майстерний оповідач-прозаїк, який у своїй творчості поєднав надбання української соціально-побутової прози і новаторські пошуки новелістичної школи. Доволі талановитий літературознавець, оскільки створив художню галерею образів визначних постатей нашої історії: це князі Київської Русі, ватажки козаччини - Іван Мазепа, Пилип Орлик; діячі культури - Маркіян Шашкевич, Тарас Шевченко, Іван Франко, Василь Стефаник та ін.

Отож, сміливо можна ствердити, що письменник не обмежував свої творчі схильності одними тематичними рамками, оскільки наполегливо звертався до різножанрових аспектів, якими далеко не вичерпується його майже півстолітня діяльність на ниві української культури.

Ювілейна книжкова експозиція має на меті продемонструвати різноманітні грані творчої постаті Богдана Лепкого на тлі літературознавчих процесів Прикарпаття.

Зокрема, вагому цінність представляють праці «Шевченкіана Богдана Лепкого», «Високе небо Богдана Лепкого», «Богдан Лепкий - письменник, учений, митець», «Апостоли ХХ століття». Знакове місце у художній публіцистиці займають дослідження Р. Горака «Трагедія Богдана Лепкого», Ф. Погребенника «Богдан Лепкий», У. Скальської «Сильвестр Лепкий - Марко Мурава» і «Лепкіана Уляни Скальської», В. Качкана «Безмежжя болю словами описати годі», перше видання, підготовлене Л. Кіліченко "Видиш, брате мій", видане за Незалежності України, та ін.

Щиро запрошуємо усіх зацікавлених до перегляду тематичної виставки «Богдан Лепкий: трудар, мислитель, поет», аби ретельніше ознайомитися із безмежним і неосяжним творчим світом знаного письменника.

 

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка