Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

У ЛІТЕРАТУРНО-ПУБЛІЦИСТИЧНІЙ ВІТАЛЬНІ ДМИТРА ЮСИПА



2 листопада 2022 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка розгорнуто тематичну книжкову виставку «У літературно-публіцистичній вітальні Дмитра Юсипа», приурочену ювілеєві відомого літературознавця, есеїста, публіциста і громадсько-культурного діяча Дмитра Юсипа.

Дмитро Юсип народився 4 листопада 1942 року в невеличкому селі Лужках - поміж зелених прикарпатських Бескидів у Долинському районі. Перші кроки його дитинства пройшли у цій мальовничій гірській місцині, потім була Слобідсько-Болехівська школа. Здібний та творчий юнак, закінчивши школу, вступив до Львівського університету імені Івана Франка, по закінченні якого працював у редакціях районних та обласних газет. Перші публікації автора припадають ще на студентські роки, тобто на огляд та оцінку художньої продукції авторів - постшістдесятників. Критичні розвідки, статті та рецензії, які він тоді друкував у періодичній пресі, не мали особливого розголосу, проте сьогодні вони справедливо набувають своєї бібліографічної вартості. Критик тримав на той час у полі зору переважно молодих поетів, прозаїків, серед яких було немало його студентських друзів: Григір Мовчанюк, Роман Качурівський, Петро Шкраб'юк, Богдан Чепурко, Василь Стефак, Дмитро Герасимчук...

Книжкова експозиція, яка вміщує в собі помітний творчий доробок літературного критика, має на меті продемонструвати еволюційний шлях його літературознавчого становлення. Ранні критичні студії, есе та рецензії представляють Дмитра Юсипа як вдумливого дослідника, який блискуче  володіє словом, уміє вдало поєднати художній домисел з документальним матеріалом, художньо-естетичний аналіз твору з біографізмом досліджуваного автора, має свій стиль, свою манеру письма.

Найбільш відомими стали видання, які гідно поповнили книжкову виставку: «Вогонь Світлодара», «При світлі слова», «Микола Федюшка-Євшан. Нарис життя і творчості», «Корона і вінок терновий», «Зіновій Красівський. Сторінками життя і творчості», «Ця Богом послана Голгофа...» та ін.

Великою і кропіткою була робота Дмитра Юсипа з упорядкування і підготовки до друку збірки поетичних і публіцистичних творів довголітнього політв'язня сумління, відомого церковного і громадського діяча отця Ярослава Лесіва.

Отож, щиро запрошуємо усіх охочих причаститися живим словом невтомного дослідника, ознайомившись ретельніше із його творчістю, яка експонована на виставці «У літературно-публіцистичній вітальні Дмитра Юсипа».

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка