Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Участь обласної книгозбірні в онлайн тренінгу проєкту «Розвиток спроможності бібліотек – Хабів цифрової освіти»



24-28 жовтня 2022 року фахівці Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Марина Цюпа, бібліотекарка І категорії та Марія Ілюк, бібліотекарка пройшли онлайн навчальний тренінг в проєкті «Розвиток спроможності бібліотек – Хабів цифрової освіти», який сприяє розвитку цифрових навичок та цифрових прав громадян. Організаторами тренінгу виступила ВГО Українська бібліотечна асоціація за підтримки Програми розвитку ООН.

Тренінг розпочався з вітального слова президентки УБА Оксани Бруй, а ключовими доповідачами на тренінгу були: Ярослава Сошинська, виконавча директорка ВГО Українська бібліотечна асоціація; Володимир Брусіловський, керівник «Проєкту Підтримки Дія», ПРООН; Валерія Іонан, заступниця Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції; Вікторія Польова, адміністративна координаторка виконавчого офісу Української бібліотечної асоціації. У своїх доповідях вони надали загальну інформацію про проєкт, важливість цифрових навичок в житті сучасної людини, про цифрову грамотність як частину інформаційної грамотності,  стратегічні цілі та дослідження Мінцифри щодо цифрової грамотності та освіти. Також було висвітлено взаємодію Української бібліотечної асоціації та Мінцифри. Розглянули можливості порталу «Дія. Цифрова освіта», функції хабів цифрової освіти.

Тренерами з навчання впродовж тижня були: Анастасія Літашова, завідувачка відділу Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки, заступниця голови Молодіжної секції ВГО Українська бібліотечна асоціація, яка розповіла як визначити потреби громади в цифровій освіті та про методику дослідження на основі складу користувачів бібліотеки. Ознайомила з нормативними документами, в яких регламентується напрямок роботи з цифрової освіти.

Ірина Шевченко, директорка Центру неперервної культурно-мистецької освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, провела сесію про визначення та класифікацію бібліотечних послуг і сервісів, їхню типологію. Розглянули навчальні послуги, що спрямовуються на формування цифрових компетентностей за проєктом "Дія.Цифрова освіта". Провели обговорення про розмаїття видів інформаційних, консультативних та довідкових послуг, а також специфіку використання кожного з них з урахуванням  потреб цільової аудиторії Хабу. Визначили базову політику надання послуг доступу та створення цифрового контенту як складову загальної філософії вільного доступу до бібліотечних ресурсів та послуг.

Тамара Козицька, директорка Хмельницької ЦБС модерувала сесію, головною темою якої була ефективна комунікація - її важливість для діяльності Хабів цифрової освіти. Розглянули питання, як будувати ефективні відносини з журналістами та складати комунікаційні стратегії.

Ганна Мацієвська, завідувачка Регіональним консультаційно-тренінговим центром у Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці разом з учасниками тренінгу розглянула профіль компетентностей бібліотекаря-менеджера Хабу цифрової освіти, варіанти побудови індивідуального плану навчання фахівця, корисні тренерські прийоми і практики, здійснила огляд ресурсів.

 Світлана Моісєєва, віцепрезидентка Української бібліотечної асоціації розповіла про основні обов'язки координатора Хабу, різні моделі організації Хабу цифрової освіти в бібліотеці, технічне обладнання, інструменти для створення цифрового контенту. Відбувся обмін думками, були подані пропозиції з удосконалення навчальної програми.

Бібліотека-Хаб цифрової освіти прагне, щоб кожен користувач, незалежно від віку, статі, професії отримав належний сервіс обслуговування з навчання цифрової грамотності та безкоштовний доступ до платформи «Дія. Цифрова освіта», а також консультаційну допомогу від фахівців Хабу.

Світлини

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка