Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Міжнародне фахове стажування в Центральній бібліотеці Берліна



18-22 жовтня 2022 року бібліотекарка І категорії Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Марина Цюпа в рамках проєкту «Мова. Культура. Німеччина», спільного з бібліотекою Goethe-Institut в Україні, за впровадження проєкту «Валізка з книжками із України», пройшла стажування в одній з провідних бібліотек столиці Німеччини – Центральній державній бібліотеці Берліна.

Метою проєкту є надати можливість українським родинам, які вимушено покинули свій дім, знайти в німецьких бібліотеках та в бібліотеках Goethe-Institut улюблені книги українських письменників, а також відомі твори зарубіжних авторів в українському перекладі.

Стажування розпочалось із зустрічі з німецькою колегою Юдіт Галка, яка займається культурними проєктами в бібліотеці та яка супроводжувала нас впродовж всіх днів.

В програмі стажування відбулося фахове спілкування з працівниками бібліотеки, ознайомлення з історією бібліотеки, архівом, книгосховищем, раритетними документами та книгами, сучасними бібліотечними послугами та технологіями, партнерами та проєктами бібліотеки, спостереженням за обслуговуванням користувачів, робота за комп'ютером та створення читацького квитка, реєстрація читачів, навчання з автоматизації бібліотеки та програмами. Також відвідали презентацію роману «Легка мова» іспанської письменниці Крістіни Моралес.

На наступному етапі відбувся екскурс до дитячої бібліотеки, знайомство з працівниками, їхніми функціями роботи, робочими залами, кімнатами для відпочинку, а саме - юрти, де проводять заходи під час пандемії. Для українських бібліотекарів було проведено знайомство з книгою Івана Малковича «Улюблені вірші - 2», яку подаровали бібліотеці. Це був захід формату сімейного читання. В комплекті з книгами батьки отримали завдання, які були розроблені для програми «Живі письменники», а також дидактичні напрацювання, створені спеціально для проєкту «Валізка з книжками».

Цікавим та новим для нас було  засідання круглого столу «Цифрове кафе», де люди звертались з різними питаннями до німецьких бібліотекарів стосовно навчання роботи з різними видами ґаджетів. На завершення заходу  було проведено сеанс медитації для всіх бажаючих відвідувачів.

Міжнародне фахове стажування - це вагома, продуктивна, корисна, цікава, пізнавальна робота  задля отримання практичного обміну навчанням сучасним технологіям, удосконаленням процесів автоматизації, інформатизації та інтелектуалізації в рамках національного простору.  

Щира подяка Goethe-Institut в Україні за надану можливість стажування в німецькій бібліотеці! Окрема подяка працівникам бібліотеки Замірі Захрі, Анні Журавльовій та Світлані Бердніковій за організацію такого професійного стажування!

Світлини

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка