Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка – учасниця семінару «Психологічна підтримка та взаємодія з користувачами бібліотеки у кризових ситуаціях під час воєнного стану»



12-13 жовтня 2022 року фахівці Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка Горбань Г. В. та Жирик Л. І. взяли участь в практичному онлайновому семінарі «Психологічна підтримка та взаємодія з користувачами бібліотеки у кризових ситуаціях під час воєнного стану» в межах проєкту «Бібліотека як безпечне місце». Організаторами проєкту виступають Goethe-Institut в Україні та ВГО Українська бібліотечна асоціація.

Ключовими доповідачками на семінарі були: Анастасія Білозор - сімейна і дитяча психологиня, нейропсихологиня, психосоматологиня, сексолог, діюча членкиня Міжнародної асоціації психосоматики та тілесних терапій, тренерка навчальних програм, кризова психологиня та Вікторія Віткалова - аналітично орієнтована психологиня, членкиня Дивізіону дитячої та підліткової психології НПА, членкиня Етичної комісії Національної психологічної асоціації, членкиня Української юнгіанської асоціації; фахівчиня з арт-терапії в Київському осередку ГО «Арт-терапевтична асоціація»

Модерувала тренінги Вікторія Польова - адміністративна координаторка Виконавчого офісу, заступниця голови Молодіжної секції ВГО Українська бібліотечна асоціація.

У перший робочий день В. Віткалова представила практичні методики для опанування бібліотечними працівниками кризових ситуацій під час воєнного стану. Базовим правилом у кризових ситуаціях є лозунг «Спочатку кисневу маску на себе, а потім на ближнього». Учасники ознайомились із практичними вправами для самостабілізації та первинної психологічної допомоги.

А. Білозор обговорила кризові протоколи на допомогу бібліотекарю. Учасники довідалися про алгоритм дій відповідно до кризових протоколів міжнародних стандартів та їхню інтеграцію та адаптацію в українських реаліях. Також у нас була нагода здійснити велику кількість практичних вправ і задати всі можливі запитання, які виникали у нас особисто та в процесі роботи з відвідувачами.

Другий день був надзвичайно корисним та пізнавальним, оскільки це були практичні поради, як розпізнати дорослого/дитину в кризовому стані та допомогти їй стабілізуватися. Обговорили різновиди реакції на стрес у дорослих. Довідалися, як ідентифікувати кризовий психологічний стан у дитини та підлітка, типи реакції на кризи, основи характерології, що робити з дитячими істериками, спричиненими воєнними діями, і не тільки. Всі учасники виконали практичні вправи «Метелик», «Моє ім'я», «Сховай у коробку», які можна використовувати в роботі з відвідувачами в разі необхідності.

Знання - це сила! Коли ти озброєний інформацією, легше побороти стреси самому та допомогти комусь.

Світлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка