Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Онлайн засідання англомовного клубу читання: в пошуках сенсу власного життя



11 вересня 2022 року вперше у період воєнного стану відбулося засідання англомовного клубу читання, який діє в інформаційному ресурсному центрі «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка. Ініціатором відновлення засідань клубу виступила Ольга Парахіна, активна волонтерка бібліотечного клубу. Цього разу учасники обговорювали твір відомого австрійського автора-науковця Віктора Франкла «Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі» історію, засновану на власному досвіді автора, що пережив жахіття концтаборів Дахау та Освенциму.

Модераторка засідання коротко представила запропонований до обговорення твір. «Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі» наче ділиться у своєму сюжеті на дві частини. Перша присвячена детальному та навіть ретельному опису життя і побуту у нелюдських умовах концтабору. Читач має змогу відчути переживання, надію і розпач ув'язнених, побачити їхню волю до життя. Також перша частина присвячена аналізу поведінки людей з протилежного боку бараків ‒ наглядачів і комендантів. Друга частина більше розповідає про психологічний бік подій та теорію логотерапії.

Учасниками засідання були молоді люди, які на даний час знаходяться в Україні, а також приєдналися ті, хто проживають в Естонії та Польщі. Обговорювалися важливі життєві питання: чому деякі люди здаються, в той час як інші виживають навіть у неможливо складних умовах; про що мріють люди у воєнний час; намагалися дослідити людську натуру у пошуках сенсу власного життя.

Окремо велася дискусія щодо самотності під час війни: хтось втратив зв'язок із сім'єю та колективом, а хтось виїхав в інші міста, де зустрівся з колективною самотністю. Такі люди ведуть не лише боротьбу з ворогом, але й внутрішню боротьбу. І проблеми, з якими живуть люди, навіть якщо всім вони здаються мізерними, реальні настільки ж, наскільки реальними є великі проблеми.

На засіданні постійно проводилися паралелі війни 1945 року і сьогоднішньої російсько-української війни.  Залишитися байдужим до героїв книги неможливо ‒ за кожним описом стоїть реальна людина зі своєю унікальною історією. Жахи концтаборів навіть у загальному описі приголомшують ницим ставленням до людського життя та розпачем людей, а коли оповідається чиясь конкретна доля, емоції стають ще сильнішими.                                                                                                              

          Хто ще не прочитав цю книгу - читайте! Буде пізнавально. Вона варта усього витраченого на неї часу, адже не тільки у деталях дає змогу зазирнути у думки жертв жорстокого режиму, але й допомагає знайти сенс власного життя та більш усвідомлено дивитися на нього.

 

Оновлено 16-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка