Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Клуб розмовної української мови «Спілкуймося українською РАЗОМ!» – підводимо підсумки!



02 вересня 2022 року в Івано-Франківській ОУНБ ім. І. Франка відбулося підсумкове засідання клубу розмовної української мови «Спілкуймося українською РАЗОМ!». Впродовж двох місяців учасники клубу – внутрішньо переміщені особи (ВПО), які на даний час проживають в м. Івано-Франківську, тричі на тиждень збиралися в бібліотечному просторі, щоб вивчати українську, вдосконалювати її, спілкуватися і розмовляти, писати і читати. Модерувала клуб Анна Ярмак, переселенка з міста Оріхів Запорізької області, вчителька української мови за фахом, лавреатка обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2021» у номінації «Українська мова та література».

Розмовний клуб діяв в рамках ініціативи ВільноХаб програми «Мріємо та Діємо» підтримки дітей та молоді ВПО та організований за сприяння ГО «Центр дослідження комунікації» (директорка - Наталія Гошилик), партнера, з яким обласна книгозбірня співпрацює впродовж багатьох років, та «Фонду термінових дій з прав жінок»/Urgent Action Fund for Womеn's Human Rights (США).

На засіданнях розмовного клубу у формі невимушеного спілкування на цікаві для учасників теми ми спробували допомогти переселенцям подолати мовний бар'єр і перейти на українську мову. Усі учасники клубу пройшли заняття згідно програми, розробленої Анною, де було охоплено і теоретичні, і практичні питання вивчення рідної мови, такі як: монолог, діалог, український мовленнєвий етикет, практикум публічного виступу, етикет листування та багато іншого, цікавого та корисного.

Ми підвели підсумки нашої літньої практики. У результаті відвідування засідань клубу слухачі отримали змогу вільно і грамотно здійснювати усну й письмову комунікацію українською мовою; формувати системний підхід у ставленні до минулого, сучасного та майбутнього України, цінувати культурно-історичні та морально-етичні надбання українського народу, виявляти повагу до різноманіття релігій і етнокультур завдяки вивченню легенд та їх обговорення; розвивати творче мислення, потребу в постійному інтелектуальному самовдосконаленні, зокрема до вибудовування та втілення власної стратегії навчання упродовж життя (навчання та самоосвіта, неформальна освіта), адже в нашому клубі були учасники віком від 5 до 66 років. Ольга Єрмолаєва з м. Маріуполь Донецької обл. зазначила, що клуб допоміг їй скоригувати власну професійну діяльність в контексті основних фахових вимог.

На засіданні було надзвичайно емоційно, були сльози радості Людмили Григорівни з м. Харків, яка заговорила українською вперше в своєму житті, а їй - 63 роки; учениці Евеліна (м. Оріхів) та Мілана (м. Харків) вдосконалили свою розмовну українську і тепер намагаються слідкувати за чистотою мови; пані Тетяна із Запорізької обл. вважала, що вона чудово розмовляє українською, але тут зрозуміла, що далеко все не так ідеально.

Усі наші учасники - це своєрідна історія успіху в житті кожного, адже вони подолали бар'єр страху, часом нерозуміння чогось, але у всіх було бажання і спільна мета - почати говорити українською! І нам це вдалося! Можливо, не зовсім ідеально, але перші кроки зроблено! Сподіваємося на подальші можливості впровадження такого проєкту в обласній книгозбірні!

 

Оновлено 20-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка