Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Візит делегації з Івано-Франківщини до бібліотекарів польського міста Ополе



З 22 серпня до 26 серпня 2022 року делегація з Івано-Франківщини у складі заступника начальника управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації Мирослави Корнелюк, директорки Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Людмили Бабій, головного спеціаліста-юрисконсульта Оксани Іванус, головного спеціаліста з питань персоналу Галини Бойчук, заступниці директора обласної бібліотеки Любові Федик, завідувачки відділу літератури іноземними мовами Ольги Войтичук, директорки Коломийської міської публічної бібліотеки Наталії Тарновецької перебувала з робочим візитом у Воєводській публічній бібліотеці ім. Е. Смолки в м. Ополе (Республіка Польща).

22 серпня 2022 р. учасники делегації з Прикарпаття у супроводі керівника інформаційно-методичного відділу Воєводської публічної бібліотеки м. Ополе Йоланти Закравач на запрошення бургомістра відвідали мерію м. Пачкув Ніського повіту. З боку приймаючої сторони у зустрічі взяли участь бургомістр  гміни Артур Ролька, голова міської ради Вєслав Барабаш та директор публічної бібліотеки Анна Цішевська.

Бургомістр Пачкова розповів гостям про партнерські стосунки та співпрацю гміни Пачкув з Тлумацькою ТГ, а також про гуманітарну допомогу, яку польська громада надає українському місту-партнеру з початком російського нападу на Україну. Учасники зустрічі також обговорили питання розвитку бібліотечної справи та можливості подальшої співпраці у галузі культури.

Українські бібліотекарі оглянули будівлю мерії, яка є цінною архітектурною спорудою, римо-католицький костел святого Яна Євангелісти, а також оборонні мури, які є надзвичайно цінною та унікальною пам'яткою загальнопольського значення.

Особливе зацікавлення викликали відвідини публічної бібліотеки ім. Яна Бжехви, під час яких відбувся обмін фаховим досвідом. Присутні дізнались про принципи комплектування, зокрема й видавничими новинками та україномовними книжками, а також про соціокультурну та просвітницьку діяльність бібліотеки.

Візит у Пачкув став важливою подією не тільки для бібліотекарів публічної бібліотеки, але й також для пересічних мешканців. Гостей було запрошено до Будинку сеньйора - установи, в якій познайомились з різними формами допомоги людям похилого віку та особам з обмеженими фізичними можливостями.

Делегація з України відвідала й музей ретроавтомобілів. Світлини.

23 серпня делегація з Івано-Франківщини відвідала Воєводську публічну бібліотеку ім. Е. Смолки і ознайомилась з роботою та функціями відділів книгозбірні. Зустріч з польськими колегами відбулась у надзвичайно теплій та дружній атмосфері. Під час круглого столу у бібліотеці обговорювали актуальні питання життєдіяльності бібліотек-партнерів, окреслили пріоритети подальшої співпраці та поповнення українсько-польських книжкових колекцій.

Директор обласної книгозбірні Людмила Бабій вручила керівнику опольської бібліотеки п.Тадеушу Хробаку буклет польською мовою про діяльність ІФОУНБ ім. І. Франка. У виданні висвітлені різні аспекти та напрямки роботи бібліотеки, зокрема нові проєкти, спрямовані на підтримку внутрішньо переміщених осіб та сприяння їх адаптації на Івано-Франківщині.

Делегація відвідала Документно-виставковий центр, який представляє історію та діяльність німецької меншини на теренах сучасної Польщі. Центр відкрився у місті Ополе, бо саме тут проживає найбільша кількість представників німецької громади, працює найбільша кількість шкіл, де німецька вивчається як мова нацменшини, активною є їхня культурна діяльність.

Учасники делегації також відвідали замок Рогув Опольський, де директор Воєводської публічної бібліотеки п.Тадеуш Хробак представив раритетні книжкові скарби у розміщеному тут відділі рідкісних видань. Світлини.

24 серпня учасники делегації провели в одному з найстарших міст Польщі - Кракові, місті з надзвичайно цікавою історією та чисельними архітектурними пам'ятками. У ньому функціонує багато культурних установ та інституцій, в яких зібрані безцінні експонати та предмети матеріальної спадщини. Делегація франківчан у супроводі професійних екскурсоводів мала змогу здійснити подорож замковим комплексом Вавель та долучитися до вуличних акцій з нагоди Дня незалежності України на підтримку ЗСУ. Світлини.

День 25 серпня розпочався із зустрічі з віцемаршалком Опольського воєводства Збіґнєвом Кубаланьцою, який запевнив учасників делегації, що багаторічна співпраця між Опольським воєводством та Івано-Франківською областю триватиме і розвиватиметься й надалі. Українські гості висвітлили діяльність культурних інституцій області, і зокрема обласної книгозбірні в часі війни, розповіли про підтримку внутрішньо переміщених осіб, організацію благодійних заходів та гуманітарну допомогу, яку польські партнери надають українським колегам.   Заступник начальника управління культури, національностей та релігій ІФОДА Мирослава Корнелюк, директорка Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Людмила Бабій Вони та директор Воєводської публічної бібліотеки ім. Е. Смолки Тадеуш Хробак дали інтерв'ю місцевому радіомовленню (з повним текстом інтерв'ю можна ознайомитись за покликанням https://www.opolskie.pl/2022/08/na-dobre-i-na-zle-opolska-i-iwanofrankiwska-biblioteka-to-dobrzy-przyjaciele/ ).

Після зустрічі з віцемаршалком делегація відвідала мальовниче містечко Глухолази, де знаходиться міська та районна публічна бібліотека, яка визнана однією з найцікавіших архітектурних будівель громадського призначення у цілій Європі. Відвідини книгозбірні супроводжувалися цікавими розмовами про щоденну працю бібліотекарів у малому містечку - радощах, проблемах, досягненнях та викликах, сучасні форми роботи, бібліотечні послуги для місцевої громади. Світлини.

26 серпня українські гості відвідали м. Ніса, де ознайомилися з досвідом роботи місцевої публічної бібліотеки, яка знаходиться в історичній пам'ятці архітектури.

Воєводська публічна бібліотека ім. Е.Смолки в м. Ополе передала близько 200 видань для поповнення колекції польськомовної літератури в ОУНБ ім. І.Франка.

Ми вдячні бібліотекарям Воєводської публічної бібліотеки ім. Е.Смолки та її директору пану Тадеушу Хробаку за зворушливий флешмоб «Вільна Україна» з нагоди Дня Незалежності України, а також за постійну підтримку і допомогу під час російсько-української війни.

Перебування івано-франківської делегації на теренах Опольського воєводства підтвердило спільне прагнення до подальших партнерських взаємин, обміну досвідом, популяризацію літературно-мистецьких надбань України і Республіки Польщі.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка