Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Арт-терапія в бібліотечному просторі



24 червня 2022 року в Івано-Франківській ОУНБ ім. І. Франка в рамках ініціативи ВільноХаб програми «Мріємо та діємо» відбувся захід з арт-терапії – терапія творчістю. Спільно із запрошеною партнеркою бібліотеки Оленою Гулька з Міського Центру дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання, керівницею гуртка декоративно-ужиткового мистецтва «ДивоСвіт», дитячо-юнацького клубу «Романтик» учасники заходу, діти та молодь внутрішньо переміщених осіб (ВПО), виготовляли гілочки лаванди з гофрованого паперу.

У нашому бібліотечному просторі ми на перше місце ставимо гармонійний розвиток дитини як особистості. І розвиток не просто для досягнення закладеного в соціумі рівня, але щоб дитина повноцінно розвивалася та була щасливою.

Творчість природно пов'язана з життям дитини, і є необхідною частиною її розвитку. Через малюнок, розповідь, гру дитина передає те, що для неї важливо і що її хвилює. Ми забезпечуємо дітей відповідним видом діяльності, матеріалами - і творчий процес вже не зупинити. Волонтерам-бібліотекарям не доводиться нікого змушувати, а лише створити доброзичливу атмосферу.

Арт-терапія дозволяє не просто добре проводити час і розвивати творчий потенціал, але і через творчість навчає висловлювати свої почуття й емоції, вчить жити в стані гармонії. Діти на заходах захоплюються творчістю, виявляють експресію, виражають свої почуття, знаходять нестандартні рішення.

В ході роботи ми помічаємо, як змінюються наші юні відвідувачі: їх внутрішній світ стає більш наповненим і яскравим, поліпшуються взаємини з дорослими і однолітками, частіше в процесі спілкування проявляються співчуття і співпереживання, бажання допомогти, підтримати. Дитина отримує задоволення від самого творчого процесу.

Тому арт-терапія в обласній книгозбірні є такою ефективною в роботі з дітьми. Адже вона містить в собі величезний потенціал для формування цілісної, багатогранної особистості дитини.

Проєкт «ВільноХаб» втілюється в ІФОУНБ ім. І. Франка в рамках програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) у партнерстві з Будуємо Україну разом (БУР), Центром «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом (IRI) та Zinc Network та за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

 

Оновлено 20-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка