Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Робоча зустріч мережі партнерських бібліотек Goethe-Institu в Україні



23 червня 2022 року бібліотечні працівники відділу соціокультурної проєктної діяльності Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка Людмила Жирик, заступник директора та Марина Цюпа, бібліотекар ІІ категорії відділу взяли участь в робочій зустрічі в рамках проєкту «Мова. Культура. Німеччина», спільного з бібліотекою Goethe-Institu в Україні.

Це була перша робоча зустріч колег проєкту після початку російсько-української війни і тому було приємно бачити партнерів, які залишилися в Україні і продовжують працювати в регіонах, де ведуться активні бойові дії.

Анна Журавльова, координаторка проєктів інфоцентру та бібліотеки, ознайомила з новими можливостями в даних умовах, а це - участь в різних грантових програмах та конкурсах, зокрема по поповненню бібліотечних фондів новими надходженнями, влаштуванню укриттів у бібліотеках; можливості участі у Франкфуртському книжковому ярмарку; навчання на курсах німецької мови від Goethe-Institu в Україні.

Бібліотекарі із міст Запоріжжя, Сум та Рівного ділилися своїми враженнями від участі у 8 Бібліотечному Конгресі Лейпциг 2022. Це була насичена сесіями, яскрава конференція, на якій були присутні бібліотечні фахівці Європи, США та інших країн світу. Основною темою на конгресі була диджіталізація бібліотек: оцифрування документів, навчання користуванню електронними носіями, створення єдиної цифрової бази. Актуальною темою європейських колег була онлайн робота бібліотек в умовах пандемії: нові напрямки та шляхи удосконалення онлайн діяльності. Чеські фахівці представили проєкт бібліотеки майбутнього, з сучасним дизайном та технологічним наповненням. Українська делегація продемонструвала, як   бібліотеки України працюють в умовах воєнного стану, що надзвичайно розчулило учасників конгресу і додало ще більшої підтримки і любові до українського народу.

Багато велося дискусій про бібліотеки, як вільні простори для навчання, розвитку, з новими сучасними приміщеннями, міжкультурним діалогом, вільним доступом до інформації, популяризацією інформаційної компетентності. Відбулися окремі сесії обговорення таких тем, як: «хижацькі» (псевдонаукові) журнали; штучний інтелект - як його використовувати в бібліотеках; питання медіаграмотності й надалі залишається актуальним.

Наступна робоча зустріч планується в липні.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка