Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Американські вчені на підтримку України



03 червня 2022 року фахівці Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка разом із запрошеними читачами, відвідувачами інформаційного ресурсного центру «Вікно в Америку» взяли участь в онлайн події Університету Маршалла, Західна Вірджинія, США, організованої науковцями університету на підтримку українського народу. Віктор Фет, Тереза Шрей, Ларрі Шерет та Амара Табішелієва модерували наукову дискусію, рефлексували про повномасштабну агресію росії в Україні, висловлювали свої слова підтримки українському народу, адже у двох з науковців є українське коріння, а прадід одного з них був народжений в місті Станиславів, тепер Івано-Франківськ.

Головними доповідачами дискусії були Олег Іцхокі, професор економіки Каліфорнійського університету, Лос-Анджелес, США та Лія МакДональд, випускниця Університету Маршалла 2012 року, колишня волонтерка Корпусу Миру в Україні, яка працювала і проживала в Івано-Франківську в 2019-2020 р. р. і тісно співпрацювала з нашою обласною книгозбірнею.

Університет Маршалла є державним загальноосвітнім університетом з багатою історією як один із найстаріших вищих навчальних закладів Західної Вірджинії.

Олег Іцхокі очолює кафедру економіки Вену та Ани Котамраджу в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі. Він є науковим співробітником NBER, дослідником CEPR та заступником редактора American Economic Review. Його наукові інтереси охоплюють макроекономіку та міжнародну економіку, досліджує глобалізацію та ринки праці, а також валюти, обмінні курси та міжнародні відносні ціни, інші теми. У своїй доповіді науковець проаналізував економічну ситуацію, яка склалася в Україні через війну, описав наслідки проголошених світом санкцій для росії через їхній напад на нашу країну.

Лія МакДональд ділилася своїм українським досвідом як колишньої працівниці з розвитку громад Корпусу миру в Україні, яка вивчала питання міжнародного миру та розвитку конфліктів. Вона поділилася своїми спогадами про відвідини українських міст Житомира, Львова, Кременця, Ірпіня, Києва. Але найбільше вражень в неї залишилися після міста Івано-Франківська, в якому вона жила і працювала в ГО Д.О.М. 4824, часто відвідувала нашу книгозбірню в рамках діяльності інформаційного ресурсного центру «Вікно в Америку», де організовувала презентації, дискусії, табори, знайомила відвідувачів з історією, освітою та культурою американського народу. Також Лія стала засновницею клубу Tuesday Toaster - Вівторкові зустрічі, в яких збиралися люди, які прагнули практикувати розмовну англійську з носіями мови.

Особливої уваги Лія приділила розповіді про традиції святкування різдвяних свят в нашому регіоні, про вареники та свою улюблену страву український борщ, нову страву холодець. А ще вона з любов'ю згадувала свої походи в гори Карпати, говорила про розвиток туризму на Прикарпатті.

Наприкінці зустрічі ведучий модератор Віктор Фет надав слово координаторці центру «Вікно в Америку» Людмилі Жирик, яка висловила слова вдячності американському народу за підтримку України, представлення Лії МакДональд України для американської спільноти, адже ми бачимо, як американці виявляють симпатії до українців і підтримують, допомагають Києву протистояти вторгненню, яке триває вже третій місяць.

Також слова вдячності звучали від Христини Вінтонів, доцентки кафедри документознавства та інформаційної діяльності ІФНТУНГу, волонтерки ІФОУНБ ім. І. Франка.

 

 

Оновлено 16-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка