Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Дитячий день на відзначення Міжнародного дня захисту дітей – в обласній книгозбірні



01 червня 2022 року в Івано-Франківській ОУНБ ім. І. Франка відбулося свято радості та надії для дітей внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в рамках реалізації ініціативи ВільноХаб програми «Мріємо та діємо». Оскільки традиційно 1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей, діти 10-15 років зібралися в бібліотечному просторі для святкування, проведення інтерактивних ігор, покреативити, фарбуючи, малюючи, спілкуючись з місцевими дітками за чаєм зі солодощами. А ще для дітей було приємною несподіванкою, що на їхнє свято завітав письменник і видавець Василь Карп’юк, який презентував в бібліотеці свої нові видання – книги для дітей про національного героя Олексу Довбуша.

У Міжнародного дня дітей є свій офіційний символ - прапор. На зеленому полотні, який символізує зростання та гармонію, навколо знаку Землі розміщені фігурки ‒ червона, жовта, синя, біла і чорна. Ці людські фігурки символізують різноманітність і терпимість. Знак Землі, розміщений в центрі, ‒ це символ нашого загального дому. Сьогодні наша обласна книгозбірня стала спільним домом для наших дорогих гостей. Діти розфарбували свої долоньки патріотичними кольорами - жовто-блакитним, і створили свій прапор дитинства, в якому висловили свої почуття до рідної України.

Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов'язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей, то й Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка в цей день і в цей непростий час для нашої країни загалом, стала центром проведення дозвілля і розвитку дітей, які разом з мамами і бабусями отримують емоційно-соціальну підтримку та знайомляться з елементами неформальної освіти, вивчають українську мову, нашу місцеву говірку, спілкуючись з дітьми з міста Івано-Франківська. Сьогодні діти разом з дорослими виконували найбільш відомі, улюблені українські пісні «Ой, у лузі червона калина похилилася», «Стефанія», «Припиніть війну».

Діти грали в настільні ігри UNO, Дженга Еко, чудову гру-руханку Твістер, розмальовували розмальовки Антистрес, надані програмою IREX, переглянули інформаційний ролик про історію відзначення Дня захисту дітей, надували і ловили мильні бульбашки. Це було справжнє свято для дітей, наповнене позитивними емоціями, радістю, діти відчували себе безпечно в бібліотечному просторі разом з батьками і бібліотекарками!

Проте сьогодні перед Україною постають нові виклики у сфері захисту прав дітей у зв'язку з ескалацією насильства, бойових дій на території областей нашої держави. Але кожна дитина має повне право бути захищеною, розвиватися й навчатися для кращого майбутнього. І сьогодні - це не лише веселе свято для самих дітей, а й нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, прагнути, щоб усі діти росли щасливими і в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни.

Проєкт «ВільноХаб» втілюється в рамках програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Будуємо Україну разом (БУР), Центром «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом (IRI) та Zinc Network та за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

 

Оновлено 20-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка