Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Діалоги про війну: філософсько-історичні рефлексії Олексія Панича та Мартіна Поллака



22 березня 2022 року фахівці Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка та читачі обласної книгозбірні взяли участь в дискусії «Діалоги про війну», організованої ПЕН-Україна за сприяння Goethe-Institut в Україні. «Діалоги про війну» – онлайн-проєкт, у межах якого українські та іноземні інтелектуали говоритимуть про досвід війни і ділитимуться власними спостереженнями.

Оскільки 24 лютого збройні сили Російської Федерації здійснили повномасштабне вторгнення в Україну, то сьогодні про це говорить увесь світ. Саме тому, з метою осмислення подій останніх тижнів ПЕН-Україна розпочав цикл розмов #ДіалогиПроВійну.

Спікерами дев'ятого епізоду були Олексій Панич, філософ та Мартін Поллак, австрійський письменник, журналіст і перекладач. Його ще називають «непідкупний дослідник істини». Займається проблематикою Центральної та Східної Європи, спеціалізується на східноєвропейській історії. Австрієць Мартін Поллак - один із найвідоміших і найавторитетніших сучасних авторів, які докладно та всебічно опрацьовують тему пам'яті. Уже багато років у фокусі його уваги перебуває Галичина. Як письменник він працює у жанрі документальної історії.

Мартін Поллак у своїх рефлексіях підняв питання про ідентичність, чи може існувати російсько-українська ідентичність (до прикладу, як американські ірландці). У своїх роздумах автор був досить відвертий у судженнях і про колективну пам'ять, і про власну родину з нацистськими поглядами.

Олексій Панич, філософ і член Українського ПЕН, висловив свої думки про досвід війни та обговорив події останніх днів. Він наголосив на тому, що національною ідеєю є гасло «Україна - це Європа». Але цього недостатньо: «Треба шукати своє обличчя в Європі. Треба дивитися, як виглядають в Європі наші сусіди й шукати своє неповторне обличчя. Пошук цього може стати основою національного єднання».

Модерувала дискусію Ольга Муха, менеджерка Конгресу, Комітетів і Нових Центрів Міжнародного ПЕН.

Якщо вас цікавить дана тематика, приєднуйтесь до наступних епізодів ПЕН Україна, які відбуваються наживо в соціальній мережі Facebook за посиланням. Зустрічі проходять англійською мовою.

Фото.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка