Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Бій під Крутами: історія, символ, пам'ять



Під такою назвою у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка 26 січня 2022 р. організована книжково-ілюстративна виставка-реквієм, приурочена до Дня пам`яті Героїв Крут.

Спом'янімо в пісні славу Крутів,
найсвятіше з наших бойовищ!
Крути! Крути! - смолоскип в майбутнє.
Підіймімо наші душі ввиш!
                    Богдан-Ігор Антонич «Крутянська пісня»

Ще юнаки, ще майже діти,
А навкруги і смерть, і кров
«На порох стерти, перебити!» -
Іде на Київ Муравйов.
Полків його не зупинити,
Та рано тішаться кати:
Коли стають до зброї діти,
Народ цей - не перемогти!
                              Микола Луків
 
Серед героїчних сторінок нашого недавнього минулого вибивається на перше місце одне коротке слово - «Крути»! Це одне слово виказує сьогодні цілу хвилю думок і глибоких почуттів, які лягли в основу українського націоналістичного руху. Воно стало прапором і провідною зорею нового українського покоління.

Крути... Символ героїзму та відданості нашого юнацтва і символ національної трагедії. 29 січня 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі. Бій тривав п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя герої зупинили наступ ворога на два дні.

Бій під Крутами - це і тріумф, і трагедія. У ньому переплітається і біль, і смуток, і гордість за молодих юнаків. Цей День назавжди залишиться світлим в нашій пам'яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї Вітчизни. День пам'яті Героїв Крут. Україна пишається молодими Героями. Пам'ять про молодих Героїв, як і та велична слава, за яку вони боролися - невмируща.

Книжково-ілюстративна виставка-реквієм «Бій під Крутами: історія, символ, пам'ять», створена працівниками відділу загального читального залу нашої бібліотеки, має на меті розкрити причини трагедії під Крутами, виховувати інтерес і повагу до історичного минулого своєї країни, до борців за незалежність України. На ній представлено книги, до яких увійшли найрізноманітніші матеріали. Тут є свідчення, спогади учасників бою, статті, виступи видатних особистостей доби Української революції 1917-1921рр., художні твори, публіцистика різних часів. В представлених документах, в роздумах сучасників осмислюється героїка подвигу юнаків України в ім'я своєї Вітчизни. Зокрема, зацікавлений читач зможе переглянути такі видання як «Бій відлунав», «Герої Крут», «Герої Крут - лицарський подвиг юних українців», «Героїка трагедії Крут», «Крути», «Крути. Січень 1918 року», Ю. Сорока «Бій під Крутами» та інші. Поціновувачів художньої літератури порадує низка поетичних творів наших письменників: Б.-І. Антонича «Крутянська пісня», О. Олеся «Під Крутами», П. Тичини «Зразу за селом», «Пам'яті тридцяти» та інших поетів, яким була не байдужа доля нашої країни.

Тож запрошуємо всіх до цікавого і змістовного перегляду книжкової експозиції та детальнішого ознайомлення з її матеріалами.    Минають роки, та пам'ять про юнаків, які полягли під Крутами, не загине повік. Схиляючись у жалобі перед пам'яттю Героїв, ніколи не забуваймо, що це був щедрий і ніжний цвіт молоді Української держави.

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка