Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Знайомство з бібліотеками світу: Національна бібліотека Фінляндії



27 січня 2022 року фахівці Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка взяли участь в онлайн заході Слов’янської довідкової служби бібліотеки міжнародного краєзнавства Університету Іллінойсу (США) із серії «Знайомтесь з національними бібліотеками». В рамках цього проєкту IFLA вже відбулося знайомство з Національними бібліотеками Польщі, Чехії, Латвії. Цього разу учасники заходу знайомилися з Національною бібліотекою Фінляндії, її послугами та дослідницькою співпрацею.

 

Джоанна Ліл'я та Ірма Рейонен, провідні фахівці головної книгозбірні Фінляндії, у своїй презентації «Національна бібліотека Фінляндії та Слов'янська бібліотека: бібліотечні послуги та дослідницька колаборація» познайомили нас зі своєю країною, історією бібліотечної справи Фінляндії, національною бібліографією, оцифруванням фондів, діяльністю Слов'янської бібліотеки, бібліотечні сервіси в звичайному режимі та в часи пандемії COVID-19. В бібліотеці працюють 220 фахівців, фонди налічують понад 6 мільйонів одиниць: ліцензовані електронні журнали, книги у відкритому доступі, ефемери, карти, звукозаписи, ноти, постери, манускрипти - все це становить національну колекцію. Всі інформаційні джерела розташовані на 115 км книжкових полиць. Найдавнішим виданням є друкована книга 1707 року видання. Втілюється програма оцифрування 2021-2024. Згідно статистичних даних за 2019 рік відвідування бібліотеки становило 130 000. Обслуговування користувачів здійснюється безкоштовно. 90 % фондів знаходяться у закритих фондах, але користувачі можуть попередньо через інтернет замовити необхідні ресурси. Національна колекція та раритетні видання видаються в користування лише в спеціальні читальні кімнати.

Слов'янська довідкова служба у співпраці з Секцією національних бібліотек IFLA запровадила нову серію вебінарів «Знайомтесь з національними бібліотеками». Надзвичайний внесок національних бібліотек відіграє важливу роль у підтримці величезної мережі бібліотек та наукових спільнот у всьому світі. Запроваджено численні інструменти пошуку, цифрові колекції, національні бібліографії та портали. Бібліотекарі намагаються зробити їх доступнішими за допомогою національних бібліотек. Кожна подія цієї серії міститиме знайомство з національною бібліотекою певної країни.

Фото.

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка