Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Участь обласної книгозбірні в круглому столі на вшанування Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту



27 січня 2022 року у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту в Німецькому культурному центрі Goethe-Institut в Україні відбувся ХV круглий стіл «Українське суспільство і пам’ять про Голокост: наукові та освітні аспекти». Організаторами події були Український центр вивчення історії Голокосту та Goethe-Institut в Україні у співпраці з Посольством Держави Ізраїль в Україні та Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні. Фахівці Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка взяли активну участь в циклі заходів Круглого столу

 

Відкрила подію офіційна церемонія вшанування пам'яті у приміщенні Goethe-Institut в Україні, в якій взяли участь: Фабіан Мюльталер (директор Goethe-Institut в Україні), Анатолій Подольський (директор Українського центру вивчення історії Голокосту), Мелінда Сіммонс (Посол Великої Британії в Україні), Йоав Бистрицьки (заступник Посла Держави Ізраїль в Україні), Катарина Шаупп-Карманн (перший секретар, начальник відділу культури посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні),  Антон Дробович (голова Українського інституту національної пам'яті) та Юрій Савчук (директор Національного музею історії України в Другій світовій війні). Круглий стіл розпочався хвилиною мовчання на вшанування жертв Голокосту.

До участі були запрошені провідні науковці, освітяни, громадські діячі та офіційні особи. Робота круглого столу проходила в  трьох секціях - дослідницькій, освітній та меморіальній, де увага була акцентована на важливості освітньої та просвітницької роботи для того, щоб вивчити уроки Голокосту та запобігти проявам ненависті, фанатизму, расизму та упереджень у майбутньому. Міжнародні експерти представили і обговорили актуальні теми та нові імпульси. В цьому році у центрі уваги - аспекти культури пам'яті, особливо з огляду на 80-ті роковини початку так званого Голокосту від куль.

Ініціатори особливо інноваційних та цікавих форматів культури пам'яті, серед яких платформа культури пам'яті «Минуле/Майбутнє/Мистецтво» до вшанування пам'яті жертв Шоа в Одесі, а також  музично-театральний проєкт «Наш спів для Бабиного Яру», який представляла Свєта Кундіш, співачка, єврейська канторка, презентували свої проєкти онлайн та відповідали на запитання. Також був представлений проєкт «Камені спотикання» - це міжнародний проєкт, покликаний вшанувати пам'ять жертв нацизму. В його ідеї лежить встановлення меморіального «каменю», невеликої металевої таблички з відомостями про особу, яка загинула від рук нацистів або врятувалась попри переслідування. На знак вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру на вулицях Києва закладають перші «камені спотикання».

В перервах заходу відбувалися відеопрезентації видань Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини «Піжмурки зі смертю», видавництва «Дух і літера», видання УЦВІГ «(Не)дитячі історії: помічник для роботи з виставкою».

Фото.

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка