Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Крим на карті України



20 січня в Україні відзначають День Автономної Республіки Крим, з цієї нагоди 20 січня 2022 року у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки відкрита книжково-ілюстративна виставка-подія «Крим на карті України»

Крим... Зачаровуючий край таємничих сивих гір, вічно молодого моря, від якого не можна відірвати очей. Історія Криму своїм корінням сягає в глибину віків. Тут здавна переплелися шляхи історії, культури, літератури різних народів і епох. Ольвія, Херсонес, Пантикапей, Таврида - міста-держави, які назавжди увійшли в світову історію, залишили відбитки могутньої цивілізації у сьогоднішній культурі.

Минуле Криму багате на події - величні і щасливі, трагічні і героїчні, як і історія будь-якого регіону з давньою, складною і суперечливою історією. Нині в багатонаціональній Автономній Республіці Крим проживає біля мільйона українців, які, незважаючи на складність сьогоденних обставин, своєю творчою мирною працею вносять значний вклад в розвиток історії і культури краю.

Проведений 20 січня 1991 року референдум став першим і останнім плебісцитом в історії СРСР. Майже півтора мільйона мешканців Криму взяли участь у голосуванні, з яких 93% дали згоду на створення Автономної Республіки Крим. А вже 1 грудня 1991 року мешканці Криму взяли участь у Всеукраїнському референдумі щодо проголошення незалежності України.

1 березня 2014 року з численними порушеннями українського і міжнародного законодавства та у супроводі російських військових Крим було окуповано, а проти всіх, хто чинив спротив, почалися репресії: переслідування, погрози та арешти. Усі ці роки, доки триває окупація Автономної Республіки Крим, Україна на міжнародній арені бореться за свої законні території та висловлює підтримку усім незаконно затриманим та ув'язненим на території півострова. Боротьба за мирне повернення півострова та повноцінну реінтеграцію населення в конституційне поле України наразі триває.

Тих, хто любить Крим і хоче більше дізнатися про історію та помилуватися краєвидами півострову, запрошуємо переглянути книжково-ілюстративну виставку-подію «Крим на карті України».

До вашої уваги представлено такі книги: В. Крисаченко «Історія Криму від найдавніших часів до кінця ХVIII ст.»; В. Сергійчук В. «Український Крим»; П.-Р. Магочій «Крим наша благословенна земля»; «Кримський Херсонес. Місто, хора, музей та околиці»; О.М. Беліков «Перлини України»; «Україна туристична» та інші.

Крим - це Україна. Так було, так є і так буде завжди!

Тож запрошуємо вас до цікавого та змістовного перегляду.

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка