Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Животворна краса на полотнах Мане



До уваги шанувальників живопису Едуарда Мане фахівці відділу літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнули книжково-ілюстративну виставку-спогад, присвячену 190-ій річниці від дня народження художника.

Едуард Мане народився в Парижі 23 січня 1832 року. Його мати була похресницею шведського принца Карла XIV Юхана, батько, Огюст Мане, був французьким суддею. У 1860 році син написав їх портрет, що став шедевром раннього періоду творчості.

Майже все життя Едуард Мане прожив в Парижі. Навчався живопису в майстерні Тома Кутюра. Перша персональна виставка художника відбулась в 1863 році, де було представлено 14 робіт, серед них: «Лола із Валенсії», «Вулична співачка», «Музика в садах Тюльєрі». Всі ці картини показали новий стиль Мане - художник відмовляється від композиційних схем класики. У своїх творах виступив проти офіційного мистецтва, так званого академізму, протиставляючи йому зображення реальної дійсності, простих повсякденних явищ навколишнього життя, зокрема паризького життя. В багатьох своїх творах був предтечею імпресіонізму. Прагне створити техніку живопису, яка показує перш за все емоційний характер майстра.

 В історії живопису нового часу творчість Едуарда Мане відіграє вирішальну роль. Він першим зосередив свою увагу на проблемах пластики.

Перлинами живопису вважають натюрморти художника. Він добре відчував фактуру і красу простих речей, овочів, фруктів, особливо ж квітів. До того ж, малювання квітів виявило його колористичні здібності у повній мірі, більш, ніж у жанрових композиціях.

Художник створив протягом життя 430 олійних картин, 89 пастелей і більше 400 робіт на папері. Залишив цікаві зразки графіки в малюнках і офортах. Твори зберігаються в Луврі, Музеї д'Орсе в Парижі, приватних колекціях, а також Інституті Курто у Лондоні.

Щиро запрошуємо шанувальників живопису Едуара Мане на перегляд книжково-ілюстративної виставки-спогад «Животворна краса на полотнах Мане», де представлено альбоми з репродукціями художника  та матеріали про його життя  і  творчість.

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка