Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Лабораторія фантастики в англомовному клубі читання обласної книгозбірні



16 січня 2022 року в інформаційному ресурсному центрі «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка відбулося перше засідання клубу читання в цьому році, яке було присвячене темі фантастичної літератури, її жанрам, авторам, темам. Модератором дискусії був Олександр Савчин, волонтер бібліотеки, психолог за фахом.

Учасники засідання рефлексували про наукову фантастику як жанр та метод у художній творчості, в основі якої лежить екстраполяція на теми науки і технологій. У науково-фантастичних творах зображуються речі принципово можливі в рамках сучасної науки, засновані на теоріях або припущеннях. Засновником наукової фантастики вважається французький письменник Жуль Верн.

За роки діяльності англомовного клубу читання ми прочитали багато творів авторів жанру фантастики, а саме: Джона Апдайка, Дена Брауна, Джеймса Фенімора Купера, Сінклера Льюїса, Тоні Моррісона, Френсіса Скотта Фіцджеральда, Стівена Кінга та інших.

У більшості випадків головною фантастичною складовою твору постає фантастична ідея: винахід (надсвітловий двигун, мислячий робот, телепорт) або відкриття (подорожі у часі, телепортація, нове джерело енергії), вигадане місце дії (інша планета, паралельний світ), уявна соціально-політична система (утопічна чи антиутопічна), жива істота або речовина з незвичайними властивостями (чужопланетяни, мутанти, антиматерія), незвичайна ситуація, пов'язана з наукою і технікою (паранормальні здібності).

Обговорили такі напрямки наукової фантастики, як альтернативна фантастика, соціальна фантастика, військова наукова фантастика, апокаліптична та постапокаліптична фантастика, ксенофантастика, кіберпанк, космічна опера, феміністська наукова фантастика.

Засідання клубу читання відбуваються по неділях о 12 год. на платформі ZOOM або в просторі центру. Анонси подій та книги до обговорення, теми засідань, питання дискусій можна знайти на сторінці центру https://www.facebook.com/woacenterivanofrankivsk та на сторінці клубу читання  https://www.facebook.com/groups/751257531744883.

Приєднуйтесь, читайте і насолоджуйтесь спілкуванням в бібліотечному просторі та онлайн!

Світлини

Оновлено 16-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка