Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Участь ІФОУНБ ім. І. Франка в онлайн експертній дискусії «Місія обманути: межа між фактами та фейками»



14 листопада 2021 року фахівці обласної книгозбірні Жирик Л. І. та Цюпа М. Р. разом із відвідувачами проєкту «Мова. Культура. Німеччина», спільного ІФОУНБ ім. І. Франка та бібліотеки Goethe-Institut в Україні, взяли участь в онлайн експертній дискусії «Місія обманути: межа між фактами та фейками». Це була розмова Альони Романюк, медіа експертки та Кирила Безкоровайного, співзасновника українського науково-популярного медіа «Куншт». Подія відбувалася в рамках програми виставки Data CTRL Centre за ініціатви Goethe-Institut в Україні.

Основними темами розмови були: як відрізнити правду від брехливого й токсичного контенту?; соцмережі та емоції: коли й чому ми поширюємо матеріали, не читаючи їх далі заголовків?; роль конспірологів в поширенні неправдивої інформації: як і чому народжуються теорії змови та як із ними боротися?; журналістські стандарти та як зрозуміти, що їх порушують?; що таке інтелектуальний характер та яким чином можна вберегти себе від дезінформації?

Інформація про спікерів. Альона Романюк - екс-головна редакторка проєкту «По той бік новин» та ініціативи «По той бік пандемії» про фейки та маніпуляції навколо коронавірусу. Журналістка, медіа-експертка, тренерка, авторка експерименту із фейковим релізом про кульові блискавки. Понад 10 років працює у сфері журналістики, PR та адвокації, з них 2 роки - в антикризових комунікаціях. Більше 5 років займається темою фейків та маніпуляцій. Викладає дисципліни «Верифікація та фактчекінг», «Кросмедійні стартапи» в Інституті журналістики КНУ ім. Т.Г.Шевченка. Співавторка матеріалів освітнього курсу з медіаграмотності «Very Verified». Співавторка посібника для журналістів «Як писати про освітню та медичну реформи».

Альона Романюк координувала понад 30 всеукраїнських та регіональних проєктів та організувала більше 150 заходів для журналістів (прес-конференції, прес-ланчі, зустрічі офф-рекорд, прес-тури), є авторкою 6000+ журналістських матеріалів.

Кирило Безкоровайний - співзасновник українського науково-популярного медіа «Куншт». У ньому висвітлюють світові наукові досягнення, а також дають можливість висловитися українським науковцям. Разом з командою К. Безкоровайний створює наукові подкасти, в яких розкриваються теми ГМО, зеленої та атомної енергетики, дослідження серця, дронів, штучного інтелекту, IT-освіти тощо. Він тренує наукових журналістів, організовує освітні тури та волонтерські ініціативи. 2016 року Кирило отримав мандат молодіжного делегата від України при ООН.

Світлини

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка