Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Онлайн-розмова з Катею Петровською



8 вересня 2021 року фахівці Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка разом із читачами проєкту «Мова. Культура. Німеччина» взяли участь в онлайн-зустрічі «Чи проростає пам’ять гіллям? Розмова з Катею Петровською». Подія відбувалася в рамках міжнародного проєкту «Чи проростає пам’ять гіллям?», яка присвячена пам’яті трагедії Голокосту.

Катя Петровська - письменниця та журналістка, лавреатка літературної премії Інґеборґ Бахман. Народилася в Києві в 1970 році, з 1999 року живе у Берліні. Авторка книги «Мабуть Естер» (нім. Vielleicht Esther) - роману-роздуму про природу пам'яті та людські стосунки зі складним минулим.

Що змушує людину пам'ятати трагічні події? Інколи важко чітко проговорити самим собі, чому ми зберігаємо пам'ять про жахливу подію минулого. Це питання червоною ниткою проходить через вище згадану книгу.

Кураторки «Минуле/Майбутнє/Мистецтво» (платформа культури памʼяті, що реалізує дослідницькі та освітні проєкти) Оксана Довгополова та Катерина Семенюк не перший рік прислухаються до голосу письменниці, працюючи у власному полі, а тепер вони зустрілися з Катею Петровською, щоб поговорити наживо та зіставити візії напрацювань минулого. Цитатою з книги Каті Петровської «Мабуть Естер» і саме в ракурсі цих думок кураторки розпочали розмову про пам'ять.

Наприкінці зустрічі відвідувачі онлайн-розмови мали можливість задати запитання письменниці. Активним співрозмовником був Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам'яті, який вів дискусію про майбутнє таких локацій, як Бабин Яр. Говорили про новий проєкт зі вшанування пам'яті до 80-ої річниці трагедії Бабиного Яру «Один камінь, одне життя - 80 каменів спотикання для Києва».

Всіх, кого зацікавила дана тематика, запрошуємо до бібліотеки для прочитання книги Каті Петровської як німецькою, так і українською мовами, у відділ літератури іноземними мовами ІФОУНБ ім. І.Франка (вул. Незалежності, 46).

Довідка: У 2021 році «Минуле/Майбутнє/Мистецтво» розпочала міжнародну програму «Чи проростає пам'ять гіллям?», присвячену пам'ятанню трагедії Голокосту. Проєкт відбувається в Україні й Польщі та включає виставку напрямку Art&Science «Дерева пам'яті: з коріння до гілля» і публічні дискусії. Проєкт реалізовується у партнерстві з forumZFD, Українським інститутом національної пам'яті і Центром сучасного мистецтва Laznia.

Світлини

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка