Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Нам пора для України жить!



27 серпня 2021 р. у відділі загального читального залу ІФОУНБ ім. І. Франка розгорнута книжково-ілюстративна виставка-вшанування „Нам пора для України жить!”, присвячена 165-ій річниці від дня народження І. Я. Франка.

    Українська література багата на талановитих людей, які своїм життям і творчістю підносять культуру нашої держави на світовий рівень. Серед найвидатніших літературних діячів, які творили історію нашої культури варто назвати Івана Франка. Важко не погодитись з тим, що його заслужено називають Великим Каменярем. Кажуть, що вода камінь точить. Слова Івана Яковича - не просто вода, це цілий водоспад почуттів і поривань, що вщент розбивають камені-стереотипи.

   Іван Якович Франко - один з найвидатніших класиків української літератури. Своєю художньою, публіцистичною й науковою діяльністю він ознаменував цілу епоху в нашій літературі. Сила його думки крізь заслони часових оман пробилася у таке далеке від нього ХХІ століття. Навіть через 100 років його «Вічний революціонер» рветься до бою, а ніжні «Чому являєшся мені» і «Як почуєш вночі край мого вікна...» досі торкаються тендітної душі романтиків. Він був справжнім каменярем української душі.

     Його політична діяльність була спрямована на зближення України з європейськими традиціями. Він цікавився минулим і сучасним не тільки українського, а й інших слов'янських народів, популяризував кращі здобутки їх культури. Своєю діяльністю він поширював насамперед українське слово та зіграв не останню роль у формуванні національної свідомості сучасних йому українців. «Ми мусимо навчитися чути себе українцями - не галицькими, не буковинськими - українцями без офіційних кордонів. І се почуття не повинно у нас бути голою фразою, а мусить вести за собою практичні консеквенції», - заявляв Франко.

       Його творча діяльність заслуговує називатись титанічною працею. За оцінками дослідників його творчості він має більше п'яти тисяч праць. А ще важче зрозуміти: аби мати у своєму доробку таку величезну кількість праць, Іван Якович мав писати кожної години мінімум сторінку. Важливо, що серед його праць немає написаного на дріб'язкові теми, усі твори - глибоко філософські, чи написані на важливі суспільно-політичні теми. Геніальність поета полягає у його вмінні донести ідею до кожного, хто візьметься читати його твір. Іван Франко писав доступною і простою мовою, що зіграло не останню роль у сприйнятті його творів не тільки українською інтелігенцією, а й простими людьми.

       Отож, ми пропонуємо кожному свідомому українцю ознайомитися з головними творами письменника, а також з цікавими фактами про самого автора.  Адже творчість Івана Яковича - глибоке й неосяжне море мудрості, життєвого досвіду, усвідомленого патріотизму.

         Детальніше ознайомитися з літературою про різні аспекти літературознавчих, історичних, етнографічних, громадсько-політичних та інших досліджень Каменяра ви зможете, завітавши до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, яка з честю і гідністю носить його ім'я, та переглянувши книжково-ілюстративну виставку-вшанування «Нам пора для України жить!».

         Бажаємо цікавого та змістовного перегляду

 

Оновлено 27-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка