Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Іван Дзюба. Письменник, мислитель, правдошукач



З 21 липня 2021р. у відділі абонементу ОУНБ ім. І. Франка відкрита книжкова виставка-пошанування «Іван Дзюба. Письменник, мислитель, правдошукач», присвячена 90-літтю від дня народження українського вченого-літературознавця.

Іван Михайлович родом із Донбасу, закінчив Донецький педагогічний інститут, аспірантуру Інституту літератури ім. Т. Шевченка АН України. Є одним із співзасновників Народного Руху України. Був головним редактором журналу «Сучасність», міністром культури України, очолював Комітет з Національної премії України ім. Т. Шевченка.

Ніколи не зраджував своєму сумлінню, своїм ідеалам. Повторив долю своїх співвітчизників у нас і за кордоном, які, раз і назавжди усвідомивши себе українцями, невтомно працювали на ниві національного відродження, зазнаючи утисків і приниження, переслідування і арештів.

Друкуватися почав з 1959 року. В часи викриття «культу особи» Сталіна двадцятип'ятирічний критик, автор статей у «Літературній газеті», «Вітчизні» опиняється в епіцентрі літературного життя. Цікавими і сміливими були його виступи в пресі та на письменницьких зібраннях.

Сьогодні Іван Михайлович Дзюба - широковідомий літературознавець і критик, публіцист, член НСПУ, Герой України. Автор численних праць, статей, доповідей, кожна з яких пробуджує громадську думку. Присвячені вони найактуальнішим проблемам історії та сучасного стану вітчизняної літератури та культури, відродженню національної духовності українського народу. У колі його дослідницьких інтересів - cучасний літературний процес в Україні, творчість українських письменників минулого (Т. Шевченка, О. Кобилянської, Лесі Українки, О. Довженка та ін.), сучасний стан і розвиток української мови тощо. Він автор книжок «Вітчизна у нас одна», «Автографи відродження», «У всякого своя доля» та ін.

Запрошуємо усіх шанувальників творчості славетного ювіляра завітати у відділ абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де презентується книжкова виставка-пошанування «Іван Дзюба. Письменник, мислитель, правдошукач». Серед інших видань привернуть увагу найновіші, зокрема: «Золота нитка: Нариси про (не)знаних», «Із плину літ: публіцистика» тощо.

 

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка