Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Хрещення Київської Русі: погляд через віки



З 2008 року в Україні на державному рівні відзначається велике свято – День хрещення України-Русі. З цієї нагоди у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки Ім. І. Франка з 26 по 30 липня 2021 року діє книжково-ілюстративна виставка-подія «Хрещення Київської Русі: погляд через віки».

   Це свято відзначають у день Святого Володимира - одного із засновників і покровителів нашої державності. Для українців воно символізує спадкоємність тисячолітньої історії України, нації і держави. Це символ соборності всіх українців і наших земель навколо рідної політичної й духовної столиці - Києва, єдності нашого державного і духовного начал.

   На Русі про християнство знали задовго до релігійних реформ Володимира Великого. Але вирішальним для процесу християнізації нашої країни є введення цієї релігії як державної у 988-990 роках. Це були конкретні політичні та економічні чинники, які відкривали шлях приєднання до європейської спільноти, яка сповідувала християнство. Як вважав Володимир, прилучення до християнської віри стане поштовхом для розвитку культури, освіти, виховання високої моралі, поліпшення матеріального добробуту.

  І дійсно-таки, як стверджують історики, християнство справило потужний вплив і на становлення Давньоруської держави. Саме церква як надрегіональний інститут підтримувала населення різних земель Русі, виховувала усвідомлення спільної релігійної приналежності та політичного підданства, а отже, під час роздрібненості руських князівств виступала головним фактором консолідації.

  З прийняттям християнства значно розширилися економічні та культурні зв'язки Київської Русі з багатьма європейськими країнами, передусім з Візантією, що позитивно позначилося на торгових і культурних відносинах.

  До відзначення Дня Хрещення Київської Русі працівниками відділу загального читального залу нашої бібліотеки організовано книжково-ілюстративну виставку-подію «Хрещення Київської Русі: погляд через віки», на якій представлені матеріали, що дозволяють користувачам відчути подих історії, духовну спорідненість, знайти свій шлях у майбутнє. Зокрема, це такі видання як «Історія Русів», «Україна: Хронологія розвитку» (т. 2), Р. Іванченко «Державницька ідея давньої Руси-України», М. Котляр «Історія давньоруської державності», А. Сокол, О. Конечна «Моя країна - Україна», Ю. Терещенко «Україна і європейський світ», О. Толочко, П. Толочко «Київська Русь» (т.4), П. Толочко «Давньоруські літописи і літописці Х-ХІІІ ст.», П. Толочко «Володимир Святий. Ярослав Мудрий» та інші.

         Запрошуємо вас до перегляду книжкової виставки.

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка