Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Декларація про державний суверенітет України: Витоки незалежності.



12 липня 2021 року у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто виставку-календар, приурочену 30-й річниці від дня прийняття Декларації про Державний суверенітет України.

30 років тому, 16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР голосами 355 депутатів, виконуючи волю українського народу до побудови вільної незалежної держави, схвалила найголовніший документ держави - Декларацію про державний суверенітет України.         

      Важливий крок до незалежності було зроблено. Декларація визначила долю і майбутнє всього українського народу, проголосила новий підхід до розуміння статусу України в системі міжнародних відносин. Декларація визначила основні політичні, економічні, соціальні цілі та довгострокові перспективи розвитку Української держави, відкривши новий етап в історії нашого народу.  

    Декларацією проголошено самовизначення української нації, економічну самостійність, право народу України на володіння, користування і розпорядження національним багатством України, захист усіх форм власності в державі, гарантії екологічної безпеки і культурного розвитку. Ці базові положення лягли в основу законодавчих актів державного значення - Конституції, законів України.

      Прийняття Декларації про державний суверенітет України підтвердило неминучість розпаду комуністичної тоталітарної імперії. Ухвалення цього документа стало ключовим кроком для відновлення історичної справедливості, відродження української державності як втілення ідеї соборності українського народу та його земель. Це стало  початком, своєрідною точкою відліку відновлення державної незалежності України .

    Про історію прийняття Декларації України розповідає книжкова виставка-календар «Декларація про державний суверенітет України: витоки незалежності. На експозиції  представлені видання з фондів бібліотеки, що відображають довгий, складний шлях, який пройшов український народ до політичного самовизначення, прийняття Декларації про державний суверенітет, що стало першим кроком до відновлення історичної справедливості, відродження української державності і до сьогодення. Чільне місце на виставці займає «Декларація про державний суверенітет України», а також книги «Декларація про державний суверенітет України. Історія прийняття, документи, свідчення», «Здобутки незалежності України 1991» (в 2-х т.), «Україна. Антологія пам'яток державотворення Х-ХХ ст.» (т. 10), В. Литвин «Україна на межі тисячоліть (1991-2000)», А.  Сокол, О. Конечна «Моя країна - Україна» та інші.

      Тож запрошуємо Вас до Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка для більш глибшого та детального ознайомлення з матеріалами  про  історію прийняття Декларації про державний суверенітет України. 

 

        Чекаємо на зустріч з вами.

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка