Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Засідання Лабораторії фантастики в англомовному клубі читання



20 червня 2021 року в англомовному клубі читання інформаційного ресурсного центру «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка відбулося засідання Лабораторії фантастики, де учасники обговорювали прочитаний роман «Ліва рука пітьми» сучасної американської авторки романів у жанрах фентезі та наукової фантастики Урсули Ле Ґуїн. Модератором заходу був Михайло Сенютович, волонтер обласної книгозбірні.

Засідання розпочалося зі знайомства з біографією письменниці, її творами. Своє перше оповідання авторка написала в 11 років. Закінчила Гарвардський і Колумбійський університети, спеціалізувалася на середньовічній романської літературі. Ми довідалися, що, віддаючи данину її таланту, письменник Стівен Кінг назвав Урсулу Ле Ґуїн не просто письменницею-фантастом, а цілою іконою літератури. За кілька десятиліть творчої діяльності вона отримала найвищі нагороди в жанрах наукової фантастики та фентезі, зокрема премії «Г'юго», «Неб'юла», «Локу». Крім фантастики, писала дитячі книжки, а також займалася поезією і перекладами.

2000 року Бібліотека Конгресу США проголосила письменницю живою легендою за її внесок в американську культурну спадщину.

Роман «Ліва рука пітьми» було опубліковано 1969 року, і він одразу ж став надзвичайно популярним. Сюжет продовжує історію Дженлі Ай, вихідця з Росії Терра, який відправляється на планету Гетен як посланник екуменів, вільної конфедерації планет. Місія Ай полягає в тому, щоб переконати нації Гетена приєднатися до екуменів, але він стривожений відсутністю розуміння їх культури. Особи на Гетен є амбісексуальні, без фіксованої статі; це сильно впливає на культуру планети і створює бар'єри для взаєморозуміння.

«Ліва рука пітьми» був однією з перших книг у жанрі, який зараз відомий як феміністична наукова фантастика. Роман також досліджує взаємодію між лояльністю двох головних героїв, самотністю та безрідністю Ай, а також контрастом між релігіями двох основних держав Гетена.

Учасники засідання обговорювали теми вірності та зради, лояльності та довіри - важливі теми книги, що досліджуються на тлі як планетних, так і міжпланетних відносин. Говорили про міфи і легенди, які служать для пояснення специфічних особливостей гетенської культури, а також великих філософських аспектів суспільства. Багато казок, використаних у романі, безпосередньо передують розділам, що описують досвід головних героїв у подібній ситуації.

Запрошуємо приєднуватися до наших дискусій щонеділі о 12 год.! Анонси тем і книг до читання - на сторінці у Facebook: https://www.facebook.com/woacenterivanofrankivsk/

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка