Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Участь обласної книгозбірні в німецько-українському вебінарі



«Читання, освіта і медіа: як стати Бібліотекою року в Німеччині» 17 червня 2021 року фахівці Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка Л. Жирик та М. Цюпа взяли участь у німецько-українському вебінарі «Читання, освіта і медіа: як стати Бібліотекою року в Німеччині», який провели ВГО Українська бібліотечна асоціація та Goethe-Institut в Україні.

Захід проходив в інтерактивному форматі взаємодії. Модераторами були Анна Журавльова, асистент відділу «Інформація та бібліотека» Goethe-Institut в Україні та Вікторія Польова, адміністративна координаторка виконавчого офісу УБА.

Доповідачкою була Ніколь Штрорман, директорка Міської бібліотеки імені Генріха Гейне м. Гота (Тюрінгія, Німеччина), яка отримала звання «Бібліотека року 2020 у малих громадах та регіонах». У цьому місті проживає 46 000 мешканців і бібліотека провадить дуже різноманітну освітню та медійну діяльність для різних цільових груп.

В бібліотеці працює 16 бібліотекарів при 10 штатних ставок, 2 стажери, 2 практиканти, є спеціаліст по роботі з дітьми та молоддю. Фонд бібліотеки налічує 50 тис. видань, передплачують 150 назв фізичних журналів. Також у бібліотеці є 10 електронних читанок, які видаються на абонемент; на абонемент можна випозичити 5 ноутбуків; є 16 планшетів, якими можна користуватися в залах бібліотеки. Відвідування в день - 230 осіб, в рік - 56 000. Запис до бібліотеки читачів віком до 18 років - безкоштовний, для інших - щорічна оплата становить 8 євро, але також є пільгові категорії. Всі бібліотечні послуги - безкоштовні. Фінансування - 50 тис. євро в рік, в основному на поповнення фондів та діджиталізацію.

Значною є соціокультурна діяльність міської бібліотеки, де впроваджується багато цікавих проєктів для різних категорій читачів громади міста. Це - модульний дитячо-юнацький проєкт «Література та сучасна історія», дитячий проєкт «Читання вголос у незвичних місцях» (наприклад, в пекарні, пожежній частині, відділку поліції), Академія для людей похилого віку, Кафе історій, а також Дитячий університет у співпраці з Асоціацією сприяння розвитку міського природничого музею «Музейні леви».

Бібліотека є місцем Дитячого та юнацького форуму. Вона має Мейкерспейс, де проводяться позакласні заходи з різноманітними цифровими медіа, щоб викликати інтерес у дітей до наукових тем.

Завдяки широкій мережі та розвитку соціальних і культурних форматів зустрічей, Міська бібліотека м. Гота є важливим культурним та освітнім закладом як для міської громади, так і для регіону.

Вебінар був надзвичайно цікавим та корисним, адже завжди важливо знайомитися з досвідом колег з різних країн світу, ділитися своїм досвідом.  Кожен учасник заходу отримав сертифікат про участь.

Cвітлини

Оновлено 29-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка