Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Участь бібліотеки у вебінарі «Відкритий доступ, інфодемія та бібліотека. Досліджуючи глобальну рівність науки»



26 травня 2021 року Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка в особі Жирик Л., заступниці директора, взяла участь в онлайн заході, який вже другий рік поспіль представляють IFLA (Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій) та Goethe-Institut в Лондоні – вебінар #EmergingInternationalVoices. Цього разу захід організували молоді бібліотекарі, які брали участь в успішній серії минулого року.

Темою цьогорічного вебінару було обрано «Відкритий доступ, інфодемія та бібліотека. Досліджуючи глобальну рівність науки». Головними питаннями до обговорення було те, як пандемія COVID-19 вплинула на доступ до досліджень відкритого доступу, включаючи, звичайно, доступ до достовірної та правдивої інформації про саму пандемію та як бібліотеки можуть вирішити ці проблеми.

Тіна Пурнат, головний експерт з питань здоров'я та цифрових інновацій для громадського здоров'я Європейського центру з профілактики та контролю захворювань (ECDC) (Швеція) говорила про бібліотеки, як простір довіри та комунікацій, де надається доступ інформації щодо вакцинації, гігієни - і все це має бути видимим і доступним всім відвідувачам. Також наголосила про роль медичних бібліотек в часи пандемії та повсюдної дезінформації.

Провідними спікерами вебінару були: Віктор Еєчі, бібліотекар-дослідник, Африканський інститут спадщини (Нігерія) наголошував на тому, що інформаційний розлад - це насправді термін, який охоплює всю складність дезінформації. Дасапта Ервін Іраван, викладач гідрогеології науково-дослідної групи прикладної геології факультету наук про землю (Індонезія); Феда Куленович,  консультант з управління знаннями та інформацією, викладач Сараєвського університету (Боснія і Герцеговина); Яшар Тонта - професор кафедри інформаційного менеджменту Університету Хачеттепе в Анкарі (Туреччина) - всі науковці говорили про когнітивні фактори, пов'язані з тим, як ми обробляємо інформацію та вирішуємо, як нам з нею діяти. Всі наголошували, що бібліотекарі - охоронці знань, які надають вільний доступ до інформації.

До дискусії приєдналися бібліотекарі та науковці з усього світу, в чаті велося активне обговорення даної проблеми.

Світлини

Оновлено 29-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка