Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Німецько-український науково-практичний онлайн семінар «Діяльність культурних інституцій: політика та фінансування»



19-20 квітня 2021 р. фахівці Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка – директорка Бабій Л. В. та заступниця директора Жирик Л. І. взяли участь в роботі німецько-українського науково-практичного онлайн семінару «Діяльність культурних інституцій: політика та фінансування», організованого ВГО Українська бібліотечна асоціація та Goethe-Institut в Україні.

Цільовою аудиторією семінару були керівники та працівники закладів культури, зокрема бібліотек, представники органів місцевого самоврядування, що займаються питаннями розвитку культури у своїх громадах, культурні менеджери.

Доповідачами на семінарі були експерти з Німеччини та України з питань культурного розвитку та культурного менеджменту.

З вітальним словом виступили Ірина Шевченко, кандидат педагогічних наук, доцент, заслужена працівниця культури України, директорка Центру неперервної культурно-мистецької освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, віцепрезидентка ВГО Українська бібліотечна асоціація та Фабіан Мюльталер, директор Goethe-Institut в Україні.

Ключовим спікером семінару був Патрік С. Фьоль, доктор філософії, міжнародний експерт з культурного розвитку, тренер з питань культурного менеджменту, засновник і директор «Мережі культурних консультацій» у Берліні, член правління підрозділу «Освіта і дискурс» Goethe-Institut. У своїй презентації він представив культурну політику та інфраструктуру Німеччини, висвітлив питання соціальної інклюзії, видимість культурних пропозицій. Провідною лінією доповіді був принцип «культура для всіх - культура від всіх», тобто залучення громади до діяльності закладів культури.

Бібліотеки Німеччини - це третє альтернативне місце для громадян після дому і роботи. В часи пандемії вони відкрили онлайн абонемент, створили альтернативний Netflix - безкоштовний канал з фільмами для своїх читачів.

Наступним спікером першого дня роботи семінару була Луїза Мороз, державний експерт експертної групи з креативних індустрій Директорату книговидання, креативних індустрій та туризму Міністерства культури та інформаційної політики України.

Наталія Сушко, кандидат економічних наук, доцент, експертка з управління державними фінансами та бухгалтерського обліку ознайомила учасників семінару з питаннями фінансування та формування бюджетів установ культури України.

Спікерами другого дня були:

Патрік С. Фьоль з темою «Особливості культурної політики та культурного розвитку у Німеччині з акцентом на структурно слабкі регіони (сільську місцевість)», який акцентував на усвідомленні нових шляхів і сили культури, міжпростірний менеджмент (менеджмент сфер взаємодії);

Ярослав Мінкін, громадський діяч, культурний медіатор, фахівець із розбудови міжкультурного діалогу в Україні, співзасновник та голова правління Молодіжної організації «СТАН», який говорив про навчання в Академії Культурного Лідера;

Ханна Бреннгойсер, референткa проєктів «Східне партнерство» Goethe-Institut Ukraine та Мар'яна Максим'як, менеджерка культурних проєктів, експертка з культурного розвитку локальних спільнот, програмна директорка Літературного центру імені Аґнона.

Наприкінці семінару відбулося підведення підсумків - дружнє спілкування, де всі бажаючі мали можливість висловити свої думки і враження від почутого, розповісти, що нового довідалися та що зможуть застосувати у своїй практиці.

Всі учасники отримали електронний сертифікат про участь в онлайн семінарі.

Світлини

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка