Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Онлайн засідання з медійної грамотності в англомовному клубі читання



11 квітня 2021 року в інформаційному ресурсному центрі «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка відбулося онлайн засідання англомовного клубу читання. Цього разу учасники обговорювали тему медійної грамотності – «Перевантаження інформацією або як знайти правду в 21 столітті».

Нова ера Інтернету обіцяла забезпечити доступ до об'єктивної та правдивої інформації для всіх нас. Нарешті кожен зміг би дізнатися все, що завгодно: події, що відбуваються у всьому світі, були б прозорими, а «злі» уряди не змогли б промивати мізки своїм громадянам. Сьогодні, у 21 столітті, ця ера у розпалі. На цьому засіданні ми говорили про перевантаження інформацією в 21 столітті та про те, як важко знайти правду в цьому нескінченному потоці інформації, яку ми отримуємо щодня. Серед шаленого потоку інформації людям важко визначити, що таке достовірна інформація, а іноді й незрозуміло, як варто на неї реагувати, ділитися та коментувати. Це все ускладнюється кризою COVID-19, коли дезінформація та фейки сміливо розгулюють мережею.

Найактивнішою, але досить вразливою групою серед користувачів Інтернету є молоді люди. Молодь є основним користувачем інформації та генератором нових комунікаційних технологій. І сьогодні дуже важливо підтримати нові покоління для ефективного та медіаграмотного використання потоків інформації. Саме такими дискусіями на бібліотечних заходах ми допомагаємо подолати цю проблему.

Медіаграмотність - це необхідне вміння для сучасної особистості. Дуже важливим є, щоб громадяни вміло критично мислити, що означає, чи людина вміє ставити запитання, а не приймає інформацію просто так на віру. Вибірково маємо ставитися до тих джерел інформації, якими користуємося, тобто до свого медіаспоживання.

Одним з питань до обговорення була роль мас-медіа, інтернету, соціальних мереж - головних джерел інформації для пересічних людей. При цьому треба визнати, що громадяни далеко не усіх країн вміють користуватися ЗМІ. Щоб у суспільства була реальна картина подій у світі, варто не тільки вимагати від медіа дотримуватись правил професійної етики та стандартів, не менш важливо навчити громадян критично споживати інформацію, тобто бути медіаграмотними.

Світлини

 

 

 

Оновлено 01-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка