Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Крим – це Україна, це моя земля!



26 лютого, згідно Указу Президента, в Україні відзначають День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Це пам'ятна дата на річницю проведення мітингу кримських татар та українців у м.Сімферополі на підтримку територіальної цілісності України. З цієї нагоди Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка пропонує книжково-ілюстративну виставку-дату «Крим – це Україна, це моя земля!», підготовлену працівниками відділу загального читального залу.

                                                      О, Криме рідний, незабутий

                                                      в чужих кайданах нині скутий

                                                      вдихни надію у вітрила,

                                                      що буде вільна Україна.

                                                      Ти повертайся, як перлина

                                                      гуашшю писана картина

                                                      нехай поки що в тихім сні

                                                      як юні спогади мої.

                                                      Вертай додому вільний птах,

                                                      що зимував в чужих краях

                                                      зірви із клітки всі замки...

                                                                               Ігор Козак

7 років тому, 26 лютого 2014 року у Сімферополі під стінами Верховної Ради АРК відбувся мирний, проукраїнський мітинг кримських татар та українців, організований Меджлісом кримськотатарського народу на підтримку територіальної цілісності України, задля того, щоб продемонструвати усьому світові, що Крим - це Україна. У акції взяли участь приблизно 10 тисяч громадян. На превеликий жаль в ніч с 26 на 27 лютого побачивши реакцію громадян України напередодні, російський спецназ, порушивши українське та міжнародне законодавство, почав захоплення будівлі Верховної Ради АРК та м. Сімферополь, де потім під дулами автоматів було відправлено у відставку законне, українське керівництво АРК і було проголошено організацію так званого «референдуму про приєднання до РФ», який відбувся 1 березня з численними порушеннями українського, міжнародного законодавства та у супроводі російських військових. Крим було окуповано, а проти всіх, хто чинив спротив, почалися репресії: переслідування, погрози та арешти.

Це були надзвичайно складні дні для всієї України. Найсильніший удар прийняли наші військові, які на той час були у Криму. В той час кожен офіцер, солдат, матрос постав перед вибором: залишитися вірним українському народові до кінця, не зрадивши присязі на вірність Батьківщині або ж перейти на бік окупанта. Військові, які залишилися вірними присязі - гідний приклад для наслідування, який вселяє віру та надію на те, що жовто-блакитний прапор знову замайорить над нашим Кримом. А стійкість Олега Сенцова, Ахтема Чийгоза, Володимира Балуха і тисяч інших кримчан, які не відступили і не здалися, надихають та не дають шансів на зневіру.

Згадуючи ті події, українці та увесь цивілізований світ підтримують Український Крим та українців і кримських татар, які живуть в Автономній Республіці Крим в умовах тимчасової російської окупації.

Сьогодні ми маємо гарну нагоду висловити подяку всім кримчанам, які в надзвичайно складних умовах не переривають свого громадянського та духовного зв'язку зі своєю справжньою Батьківщиною - Україною, і щиро віримо в те, що Крим і Україна будуть разом.

Тих, хто любить Крим всім серцем, сумує за ним, або ж хоче більше дізнатися про ті трагічні події в новітній історії України - анексію півострову, запрошуємо переглянути книжково-ілюстративну виставку-дату «Крим - це Україна, це моя земля».

До вашої уваги представлено такі книги: «Агресія Росії проти України: історичні передумови та сучасні виклики», «Знедолені? Нездоланні!», «Катастрофа і тріумф. Історія українських Героїв», «Люди «сірої зони»», «Російська окупація і деокупація України: історія, сучасні загрози та виклики сьогодення», Т. Березовець «Анексія. Острів Крим. Хроніки «гібридної війни»», Б. Гуменюк «Блокпост», В. Крисаченко «Історія Криму від найдавніших часів до кінця ХVIII ст.», П.-Р. Магочій «Крим наша благословенна земля», Н. Нагорна «Повернутися з війни», Е. Серганцева «Война на три буквы», В. Сергійчук В. «Український Крим», Л. Якубова «Русский мир» в Україні: на краю прірви» та інші.

Тож запрошуємо вас до цікавого та змістовного перегляду. Ми впевнені, що настане день, коли над Кримом знову майорітиме український прапор і говорити, слухати і дивитися українською, кримськотатарськими та іншими мовами знову буде можливо, без заборон та загроз життю і пам'ятаймо, що Крим - це Україна. Так було, так є і так буде завжди!

 

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка