Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Леся Українка: Горить зоря її поезії над краєм



Під такою назвою у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка 24 лютого 2021 р. організована книжково-ілюстративна виставка-посвята із циклу ювілейних виставок «Галерея видатних особистостей», приурочена до 150 річчя від дня народження Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач).

     «Хіба жила на світі ще така жінка,

     в серці якої поєдналися б така мужність,

     така геніальність, такий вогонь і розум,

     така пристрасна любов і відданість

     народові та батьківщині? Ні, другої

     такої на світі не було.

     Леся - неповторна!».

                                        Л. Смілянський

 

Поетеса Леся Українка, яку називають геніальною дочкою українського народу, красою і гордістю нації, духовним вождем української інтелігенції, народилася 25 лютого 1871 року в Новоград-Волинському під ім'ям Лариса Петрівна Косач-Квітка.

У чотири роки вона навчилася читати, в п'ять - грати на роялі, у вісім - писала вірші. У дванадцять років вона вже друкувалася в журналах. В цей же час - захворіла на туберкульоз кісток, через що довелося назавжди залишити заняття музикою.

Леся Українка була справжнім майстром слова. Окрім літературної діяльності, вона активно займалася перекладацькою діяльністю. Самостійно вивчила 11 мов, в тому числі латину і грецьку. Перекладала твори Гомера, Гюго, Байрона, Гейне, Шекспіра...

Основним джерелом творчості Лесі Українки стали її власні переживання. Завдяки їм в українській поезії з'явилися надзвичайно прекрасні за глибиною ліричності, душевного драматизму і психологізму твори. Перший вірш «Надія» - присвятила рідній тітці. Пізніше, у Львові, вийшла поетична збірка «На крилах пісень». Вершиною її поетичної майстерності стала драма-феєрія «Лісова пісня».

Написала загалом понад сто власних віршів і двадцять драм. Випустила три збірки. З-під пера вийшли блискучі твори епічного характеру, приголомшливі драматичні твори, публіцистика.

Вона вдосконалила формальні можливості української поезії, розвинула естетичні концепції літератури, розширила жанрові і стилістичні можливості поезії, прози, драматургії.

Леся Українка стала найбільшим збирачем українського фольклору, зберігши його для нащадків, знала близько 500 народних пісень. Любов до рідної культури, фольклору спонукала поетесу у 1908 р. організувати фольклорну експедицію на Полтавщину, після якої вона уклала «Збірку народних пісень».

Свого часу Гегель зазначав, що «мова - це єдиний елемент, гідний передавати дух». Леся Українка своєю творчістю, особливо ж останнього періоду, сповна підтвердила це визначення.

Сьогодні Лесю Українку знають у всьому світі. Її твори перекладені багатьма мовами. Завдяки її творчості українська література зайняла одну з найвищих позицій у світовій культурі, а про українців і Україну заговорили у всьому світі.

Книжково-ілюстративна виставка «Горить зоря її поезії над краєм» знайомить шанувальників творчості Лесі Українки з її творами («На крилах пісень» (Перша книга генія), «Руфін і Присціла», «Оргія», «Бояриня», «Драматичні твори», «Нехай мої струни лунають», «Роберт Брюс, король шотландський», «Листи. 1898-1902», «Листи. 1903-1913» тощо) та книгами про життєвий та творчий шлях відомої поетеси (Р. Задеснянський «Творчість Лесі Українки», Л. Мірошниченко «Леся Українка. Життя і тексти», О. Огнєва «Східні стежини Лесі Українки», І. Шаров «Сто відомих імен України» та ін.).

Чудовою прикрасою презентованої книжкової виставки є експозиція картин івано-франківської художниці Тетяни Павлик -ілюстрацій до драми-феєрії «Лісова пісня» та до збірки лірики «Хвилі моєї туги», які сповнені імпровізаційної легкості та імпресії, ніжності, чистоти, високого поетичного змісту.

У ці ювілейні Лесині дні запрошуємо всіх шанувальників українського письменства до відділу загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка на перегляд книжкової виставки-посвяти та експозиції картин Тетяни Павлик.

Будемо раді зустрічі з вами.

Cвітлини

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка