Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Леся Українка «Хвилі моєї туги»



25 лютого 2021 р. виповнюється 150 років від дня народження Лесі Українки – видатної української письменниці та громадської діячки, однієї з центральних постатей національної культури. Багатогранний талант письменниці виявився в найрізноманітніших жанрах – ліриці, епосі, драмі, прозі, публіцистиці. З цієї нагоди у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка діє виставка однієї книги – «Леся Українка «Хвилі моєї туги»», ілюструвала яку івано-франківська письменниця Тетяна Павлик.

«Хвилі моєї туги...» - ці слова з поезії «Хто дасть моїм очам потоки сліз?» внесені в заголовок книги, в якій зібрано інтимну лірику Лесі Українки. Вірші, що ввійшли до неї, писались у різні роки, входили до різних поетичних збірок. І ось саме у цій збірці, виданій у львівському видавництві «Каменяр» у далекому 1991 році, ця сторінка творчості подається разом, як художня цілісність, що розкриває одну з яскравих граней таланту поетеси.

У свідомості поколінь Леся Українка - великий поет України і жінка з трагічною долею - увійшла насамперед творами, що стали «гарячим покликом до бою за волю і людські права». Так писав Іван Франко. Але він ж і відзначав, що цей сильний мужній талант «непозбавлений жіночої грації й ніжності». Саме ця риса творчої індивідуальності письменниці найвиразніше відбилася в її інтимній ліриці, яка найменше відома широкому колу читачів. В ній знаходимо дорогоцінні скарби моральної величі і художньої краси, самобутнє мистецьке осмислення вікових загальнолюдських цінностей, освітлення незбагненної таїни великого дива - кохання. Тонко і глибоко передає поетеса віру, надію й любов. Крім того, саме в інтимній ліриці найрельєфніше проступає і «біографія душі» самої авторки, тут заховані найсокровенніші «секрети» її особистого життя з його буйними надіями й трагічними розчаруваннями. За глибиною передачі драми людського серця, інтимну лірику Лесі Українки можна поставити в один ряд із «Зів'ялим листям» І. Франка.

Перейнятися почуттями інтимної лірики поетеси нам допомагають ілюстрації до збірки, виконані нашою землячкою, івано-франківською художницею Тетяною Павлик.

Довідка про автора.

Тетяна Павлик - художник, фотограф, модель. Народилася, живе і працює в Івано-Франківську, фах здобула у Львові - відділ оформлення та ілюстрації книги Українського поліграфічного інституту імені Івана Федорова (1990).

Заслужений художник України (2017), член Національної спілки художників України (1999), член Національної спілки фотохудожників України (2005), перший лауреат Національної молодіжної премії імені Михайла Дерегуса (1998), лауреат обласної мистецької премії імені Ярослава Лукавецького у галузі «Образотворче мистецтво» (2014), відзначена Державною стипендією для видатних діячів культури і мистецтва України (2015-2016).

Нагороджена дипломом другого ступеня на Республіканському конкурсі книги в Києві (1991) за оформлення та цикл ілюстрацій до збірки лірики Лесі Українки «Хвилі моєї туги» (1991, Львів, вид-во «Каменяр»), дипломом першого ступеня на Всеукраїнській виставці «Галичу - 1100» (1999, Івано-Франківськ), дипломом першого ступеня на міжнародній виставці-конкурсі «Під зіркою Віфлеєма-2000» (2000, Одеса).

Учасниця міжнародних мистецьких проектів: «Дні України в Баварії» (1999, Мюнхен), «Рік України в Російській Федерації» (2002, Москва), «Українське сучасне мистецтво у дзеркалі віденського модернізму» (2018, Відень).

Персональні виставки: Львів (1990, 2015), Івано-Франківськ (1998, 1999, 2002-2005, 2011, 2012, 2015, 2018), Калуш (1998), Долина (1999), Київ (1999, 2000, 2012, 2013), Суми (2013), Яремче (2014), Коломия (2014), Тисмениця (2015), Чернівці (2018) та інші.

Працює в галузі малярства, книжкової та станкової графіки, фотографії. Віддано вірна акварелі. Активна учасниця багатьох міжнародних та всеукраїнських виставок, конкурсів та пленерів - в першу чергу живописних, а також фотографічних. Твори зберігаються в музеях і приватних збірках в Україні та за кордоном.

Тетяна Павлик з любов'ю та обережністю ілюструвала вірші Лесі Українки, адже саме завдяки творчості великої поетеси зробила перші кроки на шляху становлення та утвердження в мистецькому світі. Ще коли вчилася, то справді оформлювала переважно книги поезії. І захищалася роботами до «Лісової пісні» Лесі Українки. «Та найбільша честь - зізнається художниця, - для мене як для художниці була ілюструвати Лесю Українку. Книга «Хвилі моєї туги» вийшла в «Каменярі» у 1991 році. Більше, на жаль, не перевидавалася. Була відзначена другою премією на всеукраїнському конкурсі книговидання у 1991 році. Лесина лірика завжди була мені близькою. Її філософський зміст привертав мою увагу ще у дитячі роки, в час навчання у художній школі. Ця тема настільки глибока, що її щоразу можна прочитувати по-різному».

Ілюстрації до збірки лірики «Хвилі моєї туги» - сповнені імпровізаційної легкості та імпресії, ніжності, чистоти, високого поетичного змісту, творчої діяльності. А самі картини Т. Павлик, які сьогодні експонуються в ошатній читальній залі обласної бібліотеки, засвічують багатогранний і складний світ духовних пошуків художниці. Відчувається. що для митця живопис - це єдиний засіб розкриття свого внутрішнього єства, що прагне служити красі. Кожен образ ніби випливає з серця художниці, позбавлений показної риторики, полонить щирістю і безпосередністю виразу, чаклує кольором, притягує глядача магією природної енергетики. Вона немов одухотворена Мавка, вишукує колористичну гаму, трепетливу образність.

Тетяні Павлик вдається зберігати свою творчу індивідуальність, визначатися і утверджуватися, створюючи глибокі, насичені барвами полотна та образи, які висвітлюють у життєвих контекстах найважливіші, сутнісні виміри життя людини

Тож доторкнутися до Лесиної інтимної лірики та розкрити благородність, меланхолійну задуму, тривожну драматичність людського страждання і світлу мрію за допомогою ілюстрацій, створених талановитою художницею, дуже схожою на саму поетесу та її Мавку, Тетяною Павлик, запрошуємо до відділу загального читального залу нашої книгозбірні.

Чекаємо на зустріч з вами.

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка