Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Жив тільки мужицькою правдою.. : до 150-річчя від дня народження Леся Мартовича



12 лютого 2021 року у відділі краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка запрошує переглянути книжкову виставку-персоналію «Жив тільки мужицькою правдою…», присвячену 150-ій річниці від дня народження Леся Мартовича – нашого краянина, самобутнього письменника кінця ХІХ–початку ХХ ст., представника «Покутської трійці», публіциста та громадського діяча.

Народився Олекса (Лесь) Мартович 12 лютого 1871 р. в с. Торговиця Городенківського району у бідній селянській родині. Навчався в школах рідного та сусіднього села, Коломийській польській та Дрогобицькій гімназіях. 1892 р. він записується на юридичний факультет Чернівецького університету, але через матеріальні нестатки, важку недугу закінчив його лише через 17 років.

Працюючи в адвокатських канцеляріях різних міст Галичини, Мартович вів велику громадсько-політичну роботу, писав і видав збірки «Нечитальник», «Хитрий Панько і інші оповідання», «Стрибожий дарунок і інші оповідання».

Літературно-громадська діяльність Леся Мартовича була винятково багатогранною. Блискучий художник слова, пристрасний публіцист, талановитий редактор демократичних газет «Хлібороб», «Громадський голос». Загалом, він залишив чимало оповідань та геніальну сатиричну повість «Забобон» - живий літопис сучасної йому епохи - неперевершену за глибиною і точністю, цілісністю і широтою охоплення життя галицького суспільства на зламі двох епох.

Незаперечним є той факт, що Лесь Мартович насамперед ставив перед собою одну мету - якнайглибше і якнайгостріше розкрити антинародну систему цісарської монархії - і задля досягнення такої мети він оголював усі біди, які приносять народові колоніальна система і наслідки її функціонування.

Спадщина сатирика життєва й актуальна. Багато його образів переступили ту епоху й природно «вписалися» у наші дні.

Тож усіх поціновувачів літератури Прикарпаття запрошуємо до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка для ближчого ознайомлення із життєвим шляхом, літературним доробком та характеристикою творчості письменника. На виставці-персоналії «Жив тільки мужицькою правдою...» представлені такі видання: Г. Марчук «Сатира Леся Мартовича в контексті сатиричних жанрів доби», Г. Марчук «Літературно-меморіальний музей Леся Мартовича у с. Торговиці», В. Лесин «Лесь Мартович. Літературний портрет», М. Кубик «Літературно-меморіальний музей Леся Мартовича у Торговиці», В. Бандурак «Оповідання про Леся Мартовича», Р. Горак «Лесь Мартович», В. Бабій «Покутський трисвіт», «Покутська трійця» в загальноукраїнському літературному процесі кінця ХІХ - початку ХХ століття», Р. Піхманець «Із покутської книги буття. Засади творчого мислення Василя Стефаника, Марка Черемшини і Леся Мартовича» та оновлений бібліографічний покажчик «Глибини художнього простору Леся Мартовича», у якому міститься повний перелік книг, монографій, статей з наукових збірників та періодичних видань з фондів Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

 

 

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка