Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

НЕ ПОГАСНЕ ПАМ’ЯТІ ВОГОНЬ



09 лютого 2021 р. під такою назвою у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка організована книжково-ілюстративна виставка-пам’ять, приурочена до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та річниці виводу радянських військ з Афганістану.

 

Війна змінює кожного: когось робить кращим,

а когось - набагато гіршим, ніж він був.

З війни ніхто не повертається таким, яким туди пішов.

Алі Аншероні

 

В історії нашої держави є багато визначних дат, серед яких є, на жаль, і такі, що викликають сумні спогади та біль. Серед них і 15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та річниця виводу радянських військ з Афганістану

Пандажшері, Газні, Кандагар, Гіндукуш, Джелалабад, Кабул ... - ці назви афганських міст щодня лунали в теле - та радіопрограмах, не сходили зі шпальт газет. Понад дев'ять років тривала кривава бійня, що отримала назву «Афганська війна». Для 650 тисяч наших співвітчизників з усіх республік колишнього Радянського Союзу Афганістан став часткою їхнього життя. Нині в Україні проживає 150 тисяч ветеранів-афганців. На жаль, не всім судилося повернутися додому. 3280 матерів не дочекалися своїх синів, 711 дітей - батьків, 80 пропало безвісти або потрапило в полон, 3560 воїнів повернулися інвалідами, 8000 солдатів і офіцерів отримали поранення.

15 лютого 1989 року останній солдат радянських військ залишив територію Афганістану. Офіційно закінчилася неоголошена війна, але для колишніх воїнів-афганців вона назавжди залишилася в їхніх серцях, живе в спогадах і фотографіях. Цей день став не лише днем виведення радянських військ з Афганістану та завершення військової операції, а й днем єдності, афганського братства та вшанування світлої пам'яті тих, хто не повернувся. Щороку, 15 лютого, ветерани цієї війни зустрічаються, щоб вшанувати пам'ять полеглих товаришів.

Пройшли роки, заросли травою стежки в афганських горах. Але кожна свідома людина, яка втратила когось близького чи знайомого, питає себе іноді: чому? Заради чого гинули люди? Чим усе це виправдати? Та чи можна це виправдати?

Знайти відповіді на ці запитання та дізнатися більше про «неоголошену чужу» війну відвідувачі бібліотеки зможуть, переглянувши видання, які представлені на книжково-ілюстративній виставці-пам'ять «Не погасне пам'яті вогонь». До вашої уваги книги про війну в Афганістані, спогади та фотографії учасників бойових дій, статті із періодичних видань. Зокрема, на виставці ви знайдете: бібліографічний покажчик «Афганська неоголошена війна», книги Е. Акерман «Зелені проти синіх», С. Алексієвич «Цинкові хлопчики», Й. Салаш «Душман», В Слапчук «Між шляхом воїна і Дао», О. Слоньовська «В Афганістані, в «чорнім тюльпані»...» та інші.

І хоча більше 30 років минуло з того часу й офіційні воєнні дії для воїнів-афганців були завершені - війна триває й досі. Вона переселилася у душі тих, хто втратив побратимів, хто назавжди залишився калікою, для тих, хто не дочекався своїх синів і братів, хто відкрито у вічі дивився смерті і кому афганські баталії сняться ще й тепер. Війна в Афганістані - незагоєна рана, котра для багатьох кровоточить до нині...

Тож запрошуємо всіх до відділу загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка для цікавого й змістовного перегляду книжкової експозиції та детальнішого ознайомлення з матеріалами про трагічний період нашого суспільства, які навчають нас більш поважно ставитися до воїнів-афганців, котрі живуть й працюють поряд з нами та віддавати належну честь і пам'ять загиблим на афганській землі.

Чекаємо на зустріч з вами.

 

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка