Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Вебінар «Бібліотека як центр взаємодії місцевої громади: американський досвід в Білорусі»



27 січня 2021 року фахівці Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка, координатор інформаційного ресурсного центру «Вікно в Америку» Жирик Л. та бібліотекар Цюпа М. взяли участь у вебінарі «Бібліотека як центр взаємодії місцевої громади: американський досвід в Білорусі», організований ГО «Білоруська бібліотечна асоціація» та Білоруською науково-технічною бібліотекою. Випускники американських професійних обмінів Держдепартаменту США говорили про бібліотечні проєкти та впровадження досвіду американських бібліотек в їх діяльність.

Основну доповідь здійснила Стейша Кліфтон, аташе з бібліотечних питань Держдепартаменту США з офісом в Ризі, Латвія. Темою доповіді був  «Творчий потенціал і взаємодія: американські публічні бібліотеки як центри місцевої громади». Пані Стейша Кліфтон - американський бібліотекар, яка займається бібліотечно-інформаційними програмами в посольствах США в Білорусі, Естонії, Латвії, Литві, Польщі та Росії, забезпечуючи можливість навчання та допомоги в реалізації програм. В своїй доповіді Стейша розповіла про діяльність американських бібліотек у впровадженні проєктів різного спрямування, зокрема її рідної Crandall Public Library; про роботу з емігрантами; про досвід мобільних бібліотек; про інноваційні послуги, такі як видача на абонемент репродукцій картин, настільних ігор, інструментів, насіння; про навчання з фінансової грамотності та програм здоров'я; про волонтерство та захист інтересів бібліотечних установ.

Наступними були виступи випускників програм.

Юрик Інна, голова Ради ГО «Білоруська бібліотечна асоціація», директор Наукової бібліотеки Білоруського національного технічного університету  виступила з презентацією «Від візиту до проєктів: підсумки стажування за темою «Посилення ролі бібліотек-партнерів як центрів громадського життя в рішенні проблем XXI століття», де говорила про взаємодію з громадами, неформальну STEM освіту.

Вовк Ольга, голова комітету ГО «Білоруська бібліотечна асоціація» з проєктної діяльності, завідувачка відділом зберігання основного і рідкісного фонду Наукової бібліотеки БНТУ та Корольова Вікторія, завідувачка відділом маркетингу і проєктної діяльності Наукової бібліотеки БНТУ представили проєкт «Інклюзія. Бібліотеки. Література».

Надзвичайно цікавою була інформація про інноваційний проєкт «Тато поруч. Мама, давай поговоримо»: від ідеї до втілення», який презентувала Копиток Олена, голова Борисівського районного осередку ГО «Білоруська бібліотечна асоціація», директорка Державної установи культури «Борисівська центральна районна бібліотека ім. І. Х. Колодєєва». Це - проєкт, завдяки якому діти ув'язнених батьків мають можливість спілкування з батьками по скайпу в бібліотеці.

Медведська Анна, завідувачка Могилівської обласної науково-технічної бібліотеки говорила про «Освітні молодіжні проєкти партнерського центру «Все про США » (Mogilev InfoUSA): Фінансова грамотність для підлітків. STEAM для дівчат».

«Розправ крила»: соціально орієнтований проєкт бібліотеки іноземної літератури для людей з інвалідністю» представила Богатенок Олена, директорка Централізованої системи публічних бібліотек м. Вітебська.

На завершення вебінару Галковська Юлія, декан факультету інформаційно-документних комунікацій Білоруського державного університету культури і мистецтв виступила з презентацією «Про впровадження досвіду американських бібліотек в освітній процес».

Світлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка