Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Кроки до інклюзивності для кожного: розмова з Валерією Діденко



30 листопада 2020 року Американський дім в Києві розпочав цикл заходів в рамках Тижня інклюзивності. Першим заходом була розмова з Валерією Діденко – випускницею Національного університету «Києво-Могилянська академія» (культурологія та журналістика), працює в ГО «Arc.UA» редакторкою в спецпроєкті про ментальне здоров’я «Психея». Працівники інформаційного ресурсного центру «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка Л. Жирик і М. Цюпа разом з відвідувачами центру приєдналися до події і спілкування.

В.Діденко координує волонтерів-субтитрувальників в медіа-проєкті Ukraїner. З дитинства має порушення слуху,  слухові апарати носить останні п'ять років. Почала вчити українську жестову мову, познайомилася з багатьма людьми з порушенням слуху і так дійшла до того, що зняла документальний фільм «Свої».

Розмова була відкритою, цікавою і позитивною. Мова йшла про інклюзію, толерантність, інтеграцію, соціальну взаємодію. Що кожен з нас може зробити задля створення більш інклюзивного суспільства? Як це жити із порушенням слуху? Що таке невидимі порушення? Які стереотипи про людей з   порушенням слуху давно варто зруйнувати? Волонтерство та креативні проєкти - що кожен з нас може зробити. А ще ми довідалися про кредо життя Валерії: «Ми всі різні, і рівень слуху не робить когось кращим або гіршим».

Окремо говорили про жестову мову в Україні, про ресурси для вивчення жестової мови. А ще Валерія дала нам практичні уроки з жестової мови - привітання, слова подяки, прощання.

Якщо ви бажаєте подивитися фільм, знятий Валерією Діденко, ось посилання: https://www.youtube.com/watch?v=gL2DxiG1XjY&feature=youtu.be

Cвітлини

 

 

Оновлено 23-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка