Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Бібліотека – учасник регіонального проєкту Goethe-Institut Ukraine



З 30 жовтня до 22 листопада 2020 р. у Центрі сучасного мистецтва М17 Contemporary Art Center відбувається офлайн виставка «Data CTRL Centre». Відвідувачі також можуть переглянути її онлайн англійською, українською, вірменською та російською мовами. Фахівці Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка (Жирик Л. І., заступник директора) відвідали виставку в онлайновому форматі, ознайомилися з експонатами, випробували себе в тестових завданнях, взяли участь в усіх онлайн заходах в рамках даного проєкту.

Data CTRL Centre - масштабний регіональний проєкт за ініціативи Goethe-Institut Ukraine, направлений на популяризацію медіаграмотності та захисту персональних даних в інтернеті. У межах проєкту відбувається онлайн та офлайн виставка за кураторства науково-популярного медіа Куншт, яка містить також окремі проєкти Tactical Tech (Берлін). Пані Беате Кьолер, директорка Goethe-Institut Ukraine прокоментувала: «Goethe-Institut Ukraine сприяє розвитку проєктів щодо самовизначення/самоусвідомлення та включається в дискурс щодо цифрової трансформації. Тому що, врешті, це - питання особистої свободи». Виставка містить твори українських і світових митців, які працюють із технологіями штучного інтелекту, доповненої реальності, розпізнавання обличчя та інших цифрових інструментів.

Основна мета виставки - відновити контроль над своїми даними. Важливо спонукати відвідувачів взяти відповідальність за свої особисті дані в інтернеті. За допомогою виставки організатори хотіли би показати, чому так важливо в сучасних умовах розвивати критичне мислення та медіаграмотність.

Це і було темою для розмови з кураторами виставки, яка відбулася 18 листопада 2020 року. Розмову вели: Віталій Атанасов, журналіст, перекладач, автор цифрової тіні телеграм-каналу; Кирило Бескоровайний, куратор DATA CTRL виставкового центру в Києві, співзасновник KUNSHT; Сергій Климко, куратор мистецтв та менеджер культури в Центрі досліджень візуальної культури; Дар'я Кузява, куратор DATA CTRL центру мистецтв у Києві, співзасновниця КУНШТ; Луїза Хісаясу, дослідник Tactical TECH (DE, Німеччина).

За цей рік ми звикли до того, що наше життя суттєво перемістилось в цифрову площину. Наскільки небезпечна така нова реальність для нас? Вплив процесів дигіталізації на різні сфери нашого життя несе за собою як можливості, так і ризики. Щоб їх оцінити, ми прагнемо виховувати усвідомленість щодо того, які цифрові сліди ми залишаємо за собою та яким чином наші персональні дані можуть використовуватись.

Усі експонати виставки можна переглянути онлайн за наступним посиланням: https://datactrlcentre.com

Світлини

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка